Амбасадорица Елвира Дилберовић је у просторијама Амбасаде Босне и Херцеговине у Штокхолму данас, 8. новембра 2021. године, примила у радни посјет Елен Сведенмарк, која је, Одлуком Министарства вањских послова Краљевине Шведске, ЕУ одјел,  новоименована надзорница за Босну и Херцеговину и Косово.

Иначе, Елен Сведенмарк је раније радила као представница Министарства вањских послова К. Шведске у Вијетнаму, Либерији, те Њујорку.

Амбасадорица Дилберовић упознала је Елен Сведенмарк са тренутном политичком ситуацијом у Босни и Херцеговини, као и са ситуацијом природне несреће која је задесила БиХ посљедњих дана.

Разговарано је о нужности дијалога међу политичким актерима у БиХ, те потреби о видљивијој и јаснијој улози ЕУ у изналажењу могућих рјешења која би била најбоља за све грађане БиХ. Амбасадорица Дилберовић је током разговора истакла како подржава мирно рјешавање тренутне политичке кризе у БиХ, уз наду да ће земље чланице ЕУ заузети одређен став према онима који врше удар на независност, самосталност и интегритет Босне и Херцеговине, угрожавајући стабилност и мир у БиХ и региону.

Несумњива је континуирана подршка Краљевине Шведске у нашим напорима да постанемо чланица ЕУ, а та нам је подршка сада још битнија. Радује ме чињеница да сте свој први радни дан провели у сусрету са мном, што говори о вашој бризи и заинтересираности за Босну и Херцеговину“, истакла је амбасадорица Дилберовић у разговору.

Елен Сведенмарк ускоро планира посјетити Босну и Херцеговину, како би у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шведске у Босни и Херцеговини провела одређене активности на терену.