Група младих из Босне и Херцеговине у дијаспори, поријеклом из Крајине, покренула је, у петак, 20. марта 2020. године акцију „Срце за Крајину“ којом желе помоћи набавку медицинске опреме за Кантоналну болницу у Бихаћу, потребну за борбу против коронавируса.

Пратимо како се свијет бори против коронавируса. Сви знамо колико је тешка ситуација у болницама у Босни и Херцеговини. Чињеница је да БиХ располаже оскудном медицинском опремом, а што се тиче конкретно респиратора као кључних апарата у болницама приликом збрињавања пацијената, БиХ је апсолутно слабо опремљена, а посебно Унско-сански кантон.

Из медија смо сазнали да КЦУС има 36 респиратора, 8 има Општа болница. Тренутно се врши набавка још 10 респиратора за КЦУС, а 5 или 6 за Општу болницу. Кантонална болница “Ирфан Љубијанкић” у Бихаћу има само 5 расположивих респиратора. Због ове чињенице и као савјесни грађани Босне и Херцеговине, као млади људи који своју домовину, њену борбу, бол, несрећу, тугу и дугогодишњу жељу за опоравком у срцу осјећају и никад не заборављају гдје год се физчки налазили, група младих из Крајине је осјетила потребу да покрене акцију којом би се омогућило прикупљање средстава за респираторе и медицинску опрему за Кантоналну болницу у Бихаћу, као и остале болнице на подручју УСК, каже Ајдина Бешић из Стутгарта, чланица тима „Срце за Крајину“, истичући да су покретачи акције углавном млади из Аустрије и Њемачке, али да очекује да им се придруже и Крајишници из других земаља свијета.

Акција “Срце за Крајину” је организирана у сурадњи са pomozi.ba

Пише: Харис Халиловић

 

ПРЕУЗЕТО: МојаБиХ