У  оквиру активности преноса знања из дијаспоре у БиХ, у првој седмици децембра 2018. године одржава се серија предавања на тему заштите рачунарски имплементираних изума.

Предавања држи стручњак БиХ поријекла из Швајцарске Тарик Капић ангажован на преносу знања од стране Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Међународне организације за миграције. Институција пријема овог стручњака је Институт за интелектуалну својину БиХ.

Тарик Капић је диплому магистра комуникацијских система стекао на Швајцарском федералном заводу за технологију у Лозани, диплому магистра студија интелектуалног власништва на Швајцарском федералном заводу за технологију у Цириху, а диплому магистра права на Швајцарском универзитету за учење на даљину.

Капић је европски заступник за интелектуалну својину, специјализован за заштиту рачунарски имплементираних изума, запослен у заступничкој канцеларији Бовард ЛТД у Берну у Швајцарској, чији је уједно директор и предсједник управног одбора.

Колико је ово специфично занимање показује и чињеница да у Европи има тек око 12.000 заступника за интелектуалну својину, од којих је само једна десетина специјализована за изуме у домену информационих и комуникацијских технологија.

Господин Капић ће кроз свој ангажман на преносу знања у БиХ допринијети развоју свијести у овом домену код босанскохерцеговачких предузетника који у све већем броју оснивају компаније у овој области. Тиме ће допринијети бољем позиционирању ових компанија на европском и свјетском тржишту што може помоћи заустављању одлива памети и повратку стручњака у БиХ. Његово искуство ће такође помоћи Институту за интелектуалну својину БиХ да подигне ниво свијести о потреби заштите изума у домену информационих и комуникацијских технологија у БиХ.

Предавања се одржавају на Политехничком факултету у Зеници, те на Факултету машинства, рачунарства и електротехнике и Факултету информационих технологија у Мостару.

Пренос знања из дијаспоре у БиХ се одвија у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (D4D) што је пројект Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са UNDP BiH и IOM BiH.