У мају ове године Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Сектор за исељеништво имао је прилику да угости М.Сц. Вилдану Биједић, поводом одржавања првог међународног едукативног скупа који промовише Циљеве одрживог развоја (СДГс/ЦОР) и разноврсност БиХ, као једне од највећих вриједности наше државе. У склопу своје Мандала Аkадемy Фондације, Вилдана наиме организује први самит (06 – 13. јуни, 2019). Један од главних покретача је Вилданино незадовољство са друштвеном свијести, небригом за заједницу и пасивност појединца БиХ. Једино када себе упознамо и промијенимо, можемо очекивати промјену у друштву и држави и свијету – сматра Вилдана.

Вилданин пут до успјеха није био једноставан, али се уложени труд, дисциплина и залагање исплатило. Након секундарног образовања у Минхену, Вилдана је почела стицати прво радно искуство у послијератној БиХ као преводилац Уједињених Народа. Иако је њено дјетинство прекинуто ратом и животом у избјеглиштву, далеко од домовине, њена радозналост и жеља за школовањем и усавршавањем је била јача од свих околности. Након дипломирања на Miami Уniвerсiтy (Б.А.) у САД-у, поводом њеног афинитета према новим технологијама, стекла је додатно искуство у пословном консалтингу у фирми Accenтуre, свјетском лидеру у пружању пословних и технолошких услуга клијентима у преко 120 земаља.  Да би обогатила радом стечено знање, уписала је постдипломске студије на London Сchool of Economicс гдје је стекла звање Магистра наука (М.Сц.) са Одсјека за менаџмент. Ту се није зауставила те је додатно магистрирала на Универзитету у Милану, Италија.

Данас, Вилдана примјењује стечено знање и искуство у организовању и вођењу пројеката из домене одрживог развоја, а била је ангажована и као предавач на СССТ универзитету у Сарајеву из области Пословне друштвене одговорности и етике.

Чврста веза с Босном и Херцеговином је за Вилдану прије свега огромна љубав према домовини те позитиван и критички однос према њеном даљем развоју.  Вилдана је активно укључена у разне организације које раде са БиХ дијаспором, као нпр. АЦБиХ (Advisory Council for Bosnia and Herzegovina). То је Савјетодавно Вијеће за Босну и Херцеговину у Вашингтону, које се залаже за промоцију интереса БиХ Американаца те за јединствену, мултиетничку и демократску БиХ. Била је домаћин Гала вечере (2018) са Предсједником Kлинтон као почасним гостом, гдје су обиљежили Дан државности БиХ и одали почаст свима онима који су се жртвовали и посветили своје животе обнови бх. државности.

Разлог за њен ангажман је што Вилдана сматра да је Вашингтон поред Брисела, за БиХ најважнији центар и да ту морамо лобирати и на сваки начин бити видљиви.  Била је такођер један од говорника на трећој конференцји БиХ дијаспоре “BiH Diasporic Conference”, одржаној у Вашингтону (2017), која је окупила младе генерације БиХ дијаспоре настањене у САД и Канади. Као страствени заговорник за образовање, Вилдана је говорила на тему “Трансформација младих и будућих лидера кроз образовање и технологију”. Она је нагласила виталне важности одрживе сарадње између заједнице дијаспоре и младих у БиХ. Презентовала је ефикасне алате сарадње као што су грантови за путовања и менторски програми. Вилдана је такођер одржала предавање на конференцији “Дани Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука” (БХАААС) одржаној на Јахорини (2018).

Уз “East West Bridge”, међународно удружење независних стручњака чији је циљ бити свјетионик и снажан контролор квалитета политичког живота у БиХ, Вилдана је посвећена изградњи мостова између људи за јачање утицаја широм свијета укључујући и САД.

Вилдана дубоко вјерује у снагу појединца и животну важност образовања, које сматра као “пасош” слободе и бољег сутра. То увјерење је истовремено и мотивација да покрене Фондацију “Mandala Academy” регистровану код федералног Министарства правде Босне и Херцеговине.  Њена млада организација рођена је од вишегодишњег залагања за одрживи начин живљења и бољег сутра и жељом да дођемо до новог система вриједности код наших људи.

Мисија Фондације је да кроз едукативне програме подигнемо свијест појединаца – свих животних доби – о здравом и свјесном начину живљења, побољшамо ментално здравље и благостање, те да очувамо културну и природну баштину, те заштитимо историјско насљеђе БиХ.

Програми су направљени да окупе заинтересoване појединце, стручњаке, активисте и представнике фирми, институција и организација, које својим активностима примјењују Циљеве одрживог развоја (СДГс/ЦОР) и промовишу принципе одговорног пословања са фокусом на БиХ дијаспору.

Наиме, државе чланице УН-а су, 25. септембра 2015. године, усвојиле Агенду 2030 – план за акцију, за људе, планету и просперитет до 2030. године, чијих 17 циљева треба осигурати поред осталог искорјењивање сиромаштва, борбу против неравноправности и неправде и рјешавање питања климатских промјена.

Вилданин позив за сарадњу и партнерство у одржавању међународног скупа с циљем преношења знања и промовисања богатства и разноврсности БиХ, као једне од највећих вриједности Босне и Херцеговине можете преузети овдје

 ПОЗИВ ЗА САРАДЊУ И ПАРТНЕРСТВО .