У недјељу 25. новембра 2018. године свечано је отворена “Босанска кућа” у Бирмингeму. Откривањем спомен плоче, “Босанску кућу” је свечано отворио Лорд Bourne of Aberystwyt, Министар за вјере Владе Уједињеног Краљевства који се захвалио на указаној части и нагласио да је ово историјски тренутак за босанску заједницу у Великој Британији. “Драго ми је што сам био у могућности да подијелим овај посебан дан с вама. Хвала Вам”, рекао је Лорд Боурн.     

Послије дуго година, БХ УК Нетwорк је добио нове и љепше просторије за свој рад на очувању босанскохерцеговачке културе и традиције.

У свом уводном излагању, Заим Пашић, предсједник БХ УК Нетwорка, је нагласио значај отварања “Босанске куће” у Бирмигему за све Босанце и Херцеговце у Великој Британији и захвалио се  многобројним организацијама које већ више од двије деценије помажу и подржавају рад бх. заједнице на острву, а посебно др. Анесу Церићу и пријатељима из бх. заједнице у Бирмингему на њиховом доприносу и ангажману око изградње и уређења “Босанске куће”.

Присутнима су се такође обратили и др. Азми Wаqар ОБЕ, предсједник организације “Remembering Srebrenica”, др. Анес Церић, менаџер БХ УК Нетwорка  и Мирсад Солаковић, бх. глумац и писац. Свечаности је присуствовала и Мелиха Башић, савјетница у Амбасади БиХ у Лондону која је истакла важност интеграције бх. грађана у Великој Британији, али истовремено и значај очувања традиционалних вриједности и културе.

Гости су имали прилику погледати документарни филм организације “Remembering Srebrenica” и уживати у наступу фолклорне групе “Младост Босне” из Бирмингема.

ИЗВОР: БХ УК НЕТWОРК