Композиторка бх. порјекла Свјетлана Буквић недавно је представила свој нови албум “Extension”, који је припремала нешто више од три године. Према ријечима америчких критичара, њен нови материјал људима даје наду у тешком периоду.

Буквић објашњава како је генеза овог албума другачија од њеног досадашњег рада. Албум је производ сарадње са три врхунске америчке компаније за савремени плес, те су у питању мултимедијалне продукције за које је правила оригиналну музику.

Музика је вокалне оријентације, а интрументација се испреплиће између електронског звука, електричне виолине, електричне харфе, електричне гитаре, бас гитаре и клавира”, објашњава Буквић.

Сви инструменаталисти на пројекту изузетни су у свом фаху и несебично су дали свој таленат и подршку материјалу. Потписујем се као композитор, миксер, аранжер и продуцент, што ме посебно радује. Мастеринг је урадио врло цијењени Боб Лудвиг (Gateway Mastering) са којим сам имала једну од најинспиративнијих сарадњи у каријери”, говори.

Теме албума су звучни покрет који произилази из покрета тијела, циркуларни ток између аналогног (енергија) и дигиталног (бројеви) звука.

“Емпатија. Оно мјесто гдје себе пружимо другоме, да саслушамо, да се покушамо замислити у тудјим ципелама, да схватимо. Одатле је настао назив, а и концепт графичког рјешења албума. Као и за моје остале радове, мислим да ни за овај нема бас начина да се смјести у категорију. Хибрид је прогресивног и арт рока, класичне музике, духовне музике, авангарде, опере, и експериманталне електронике. Жеља ми је да ова музика спаја, а не раздваја и да симултано зиви у разним медијима, а и уживо на сцени у виду футуристичког имерсивног театра. Вољела бих ову продукцију довести и у Сарајево”, појашњава.

Иако већ више од двије деценије живи у Њујорку, наша саговорница истиче како од љета 1997. године редовно долази у Сарајево, које је напустила почетком рата да би студирала у САД-у.

“Долазим због родитеља и пријатеља, а драго ми је и што мој син течно говори наш језик. У родном граду сам први пут професионално наступила 2008. године, када је моја композиција, као једина електроакустична у програму, побиједила на анонимном такмичењу на Фестивалу камерне музике. Сада она не би била једина на сличним такмичењима у региону и врло сам сретна због тога”, каже Буквић, додавши како БиХ има много младих и прогресивних музичких мислилаца.

Свјетлана истиче како објава новог албума није једини пројекат којим ће се бавити током 2020. године. “Уз издавање албума бит ће попратних концерата, планирам довршити кратки филм и започети рад на већем science-fiction наративу. Такођер, имам симфонију за коју долази вријеме да се стави пред публику”, најављује.