У организацији Националне заједнице Бошњака Истре у суботу 11.12.2021. године одржана је завршна свечаност 16. Фестивала бошњачке културе у Истри.

Наступили су КУД Кршански љиљани из Потпићна, КУД Наша младост из Кључа, КУД Ђулистан из Лабина, ансамбл Шадрван из Ријеке који је публику почастио сетом севдалинки те истарске снаге, сјајна пулска пјевачица Јасмина Макота и кантауторица Елис Ловрић која премда изводи музику инспирисану својом родном Лабинштином то чини на такав начин да су неки њен стил прозвали истарским севдахом.

Публика је уживала у ритму музике и плесова у наступима који су одржани у живописним народним ношњама. Ријечи и музика севдалинки такођер су очекивано лахко нашли пут до срца присутних јер, ипак, ради се о нечему што је аутентично и препознато далеко изван граница Босне и Херцеговине. Плесови су погодни јер не користе ријечи, само покрет и музика, који су и неке у публици потакнули да заплешу.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Уосталом, требало је искористити ситуацију и дати људима, члановима заједнице, али и свима другима, прилику да изађу вани и мало се забаве, што је истакао и предсједник НЗБИ Сенад Пршић.

Није се овдје радило само о забави, на овај начин презентира се и културна баштина, а музика, то је свима познато, лахко повезује људе.

Извор: БХДинфодеск