Приједорчанин Невен Црнић доказ је да се уложеним трудом и преданим радом може успјети било гдје у свијету. Овај талентовани оперски пјевач већ неколико година ангажован је у опери у Грацу, гдје је након завршене Средње музичке школе „Саво Балабан“ отишао да студира.

Одабран је међу седам најбољих између више од 40 кандидата из цијелог свијета који ће студирати соло пјевање. Имао је тада 19 година и био је међу најмлађим студентима на престижном Кунстуниверзитету.
Љубав према опери јавила се још у школским данима, а први јавни наступ имао је 2006. године у Приједору, када је на Дјечијем фестивалу пјевао пјесму Тоше Проеског, који му је, како каже за „Аваз“, увијек био узор. На том такмичењу је и побиједио.

Данас овај талентовани пјевач с прелијепим гласом баритона ниже успјехе у Грацу, а на живот у овом граду се, каже, навикао. Успјешно је савладао и језик, који му је у почетку стварао мало проблема.

Испунио сам услове који су потребни за овај посао, јер, осим доброг гласа, морате знати и глумити и зато је опера врло комплексно умјетничко и сценско дјело. Наравно, све је сажето у једну велику цјелину којом управља диригент у сарадњи с пјевачима и оркестром и заиста је све доста захтјевно – истиче Црнић.

А да није лако и једноставно бити оперски пјевач потврђује и износећи чињеницу да на сцени пјевач увијек мора бити савршено интонативно, ритмички и глумачки тачан.

Већ три године сам члан оперне групе у Грацу. У почетку сам пјевао у Ансамблу за младе пјеваче „Опернстудио“, а од прошле године сам дио главног ансамбла, у којем пјевам двије главне улоге: Родрига Роса у Вердијевој опери „Дон Карло“ и Лепорела у Моцартовој опери „Дон Гиованни“ – казао је млади талентовани умјетник за „Аваз“.

Црнић каже како је поражавајуће што се умјетност код нас не цијени довољно. Код нас се таленат, нажалост, још не цијени. У западним земљама дају вам вјетар у леђа, тако да, уз труд и посвећеност, можете успјети и живјети своје снове – навео је Невен.

Извор: Г. Каурин/Аваз