Савјет министара БиХ одржао је двије ванредне телефонске сједнице. Разматрана су питања везана за састанак Пододбора за правду, слободу и сигурност између ЕУ и БиХ,те споразум који се односи на грант Њемачке за довршетак успоставе система прихвата и интеграције бх. држављана који се враћају у БиХ ро основу споразума.

У саопштењу из Савјета министара БиХ наводи се да ће седми састанак Пододбора за правду, слободу и сигурност бити одржан 6. и 7. децембра у хибридној форми.

Дирекција за европске интеграције Савјета министара БиХ ће у сарадњи с надлежним институцијама у БиХ провести све нужне радње за одржавање овог састанка.

“Изасланства ЕУ-а и БиХ разговарат ће, међу осталим, о оствареном напретку између два састанка у вези с функционирањем правосуђа, темељним правима, борбом против корупције, организираног криминала и тероризма, миграцијама те управљањем границама”, наводи се у саопштењу.

На 16. ванредној телефонској сједници Савјет министара БиХ утврдио је и упутит ће Предсједништву БиХ у даљњу процедуру Приједлог споразума о управљању између Савезног министарства унутарњих послова за грађевинарство и домовину, које заступа предсједник Савезног уреда за миграције и избјеглице СР Њемачке – БАМФ, и Босне и Херцеговине, коју представља Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

“Циљ пројекта, за који је СР Њемачка осигурала 800.000 еура (1.564.639. КМ) гранта, је довршетак успоставе функционалног, транспарентног и одрживог система прихвата и интеграције бх. држављана који се враћају у БиХ ро основи споразума о реадмисији”, наводи се у саопштењу.

На овај се начин желе осигурати оптимални капацитети у односу на тренутну динамику прихвата и интеграције реадмисираних држављана БиХ.

Укупна вриједност овог пројекта је 1.162.940 еура (2.274.477 КМ), од чега је њемачки грант 800.000 еура (1.564.639. КМ), а преосталих 362.940 еура ( 709.837 КМ) осигураће Министарство за људска права и избјеглице БиХ и његов имплементацијски партнер, ентитети и локална разина власти.

 

Извор:

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/pripremljeno-vise-od-milion-eura-za-one-koji-se-vracaju-iz-njemacke-u-bih/520644