У оквиру активности на преносу знања из исељеништва у БиХ пројекта “Дијаспора за развој”,  који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, у наредном периоду је планиран циклус онлајн предавања др. Младена Милићевића, истакнутог композитора и професора из Сарајева са сједиштем у Лос Анђелесу. Предавања се одржавају на Музичкој академији Универзитета у Сарајеву.

Цјелосеместрални програм предавања биће посвећен представљању умјетничких и теоријских истраживачких пројеката др. Милићевића, с фокусом на његово композиторство учествовање у активностима авангардне музичке сцене 80-тих и 90-тих, те посебних области којима је посвећен у свом умјетничком и истраживачком искуству.

Програм започиње у четвртак, 26.11.2020, у 19 сати, предавањем др. Милићевића о његовом дјеловању у оквиру југословенске композиторске сцене, у вријеме његовог ангажмана на Музичкој академији Универзитета у Сарајеву. У току наредних предавања др. Милићевић ће полазнике увести у своју композиторску праксу по одласку у Сједињене Америчке Државе, своја искуства у оквиру сцене америчке експерименталне музике, а затим и кроз своја истраживања у области семиотике, меметике и психологије музике. Наредна предавања бит ће одржана 3, 10, 17, 24.12., те 7. и 14.1.2021. године.

Програм води и модерира музикологиња др. Амила Рамовић, доцентка на Музичкој академији и Академији сценских умјетности, у оквиру наставне области Музика у контексту.

Др. Младен Милићевић је професор на одјелу за Рецординг Артс на Универзитету Loyola Marymount у Лос Анђелесу. Протеклих 12 година био је шеф Recording Arts Department, да би 2019. године одступио с те позиције и постао први професор на Универзитету Лоyола Марyмоунт који предаје 100% онлајн наставу. Примарни образовни ангажман др. Милићевић а је сада усредоточен на онлајн предавања. Његови академски интереси су интердисциплинарни те је излагао на низу међународних конференција у широком распону тема попут музике, филма, естетике, семиологије, социологије, образовања, умјетне интелигенције, религије и културолошких студија.

Младен Милићевић је дипломирао композицију 1982. године, а затим и магистрирао композицију и мултимедијалне умјетности 1986. на Музичкој академији у Сарајеву у класи Јосипа Магдића. Године 1986. је стигао у Сједињене Државе на студиј код Алвина Луциера на Универзитету Wesleyan u Connecticutu гдје је магистрирао експерименталну музичку композицију 1988. Композицију је докторирао на Универзитету у Маjaмију на Флориди 1991. године у класи Дениса Кама. Неколико љета је провео студирајући с Michaelom Czajkowskim у љетној школи музике у Аспену, Колорадо.

Добитник је низа награда за своје композиције у бившој Југославији, али и у Европи. Радећи у Сарајеву од 1976. до 1986. године као слободни композитор, компоновао је музику за позориште, филмове, радио и телевизију, и за тај је рад добио неколико награда. Откако се 1986. преселио у Сједињене Државе, Младен Милићевић је изводио своју електронску музику уживо, компоновао за савремени плес, снимио неколико експерименталних анимираних филмова и видео записа, постављао мултимедијалне инсталације и видеоскулптуре, те имао изложбе својих слика. Уз то је компоновао и музику за филмове. Стицајем необичних околности 2003. године радио је музику за филм “The Room” који је постао међународни феномен као “најгори” филм икад направљен. По том филму 2018. урађен је холивудски хит “Disaster Artist” за који је James Franco добио Голден Глобе. Вриједно спомена је и то да је проф. Милићевић био аутор музике за документарни филм “Cuba: The Forgotten Revolution” који је 2015. добио награду ЕММY.