Министарство за људска права и избјеглице БиХ и ове је године покровитељ представљања књижевног стваралаштва, издаваштва и научне литературе аутора и издавача који воде поријекло из Босне и Херцеговине, а живе изван њених граница.

У оквиру 30. Сарајевског сајма књига, који ће бити одржан у Центру Скендерија од 18. до 23. априла, под покровитељством Министарства за људска права и избјеглице БиХ бити ће одржано више од 30 промоција и представљено око 70 нових наслова аутора и издавача из иностранства који воде поријекло из Босне и Херцеговине.

На овогодишњи јавни позив за представљање аутора и издавача из исељеништва на Сарајевском сајму књига Министарству су се пријавила 23 аутора и издавача из десет земаља: Аустралије, Данске, Француске, Холандије, Хрватске, Њемачке, Норвешке, Словеније, Србије и Шведске .

Представљање писаца и издавача из дијаспоре на Сарајевском сајму књига активност је коју Министарство за људска права и збјеглице БиХ са задовољством проводи 14. годину заредом. Потврда оправданости ове активности је и велико интересовање писаца и издавача, како оних који континуирано представљају своја дјела, тако и оних аутора који ће се први пут представити сајамској публици у Центру Скендерија.

У протеклих 13 година на Сарајевском сајму књига промовисано је више од 200 дјела аутора из бх. дијаспоре, сајамској публици се представило више од 50 писаца поријеклом из БиХ, који стварају на матерњим језицима (босанском, хрватском и српском), што је свакако значајан допринос очувању језика и културног идентитета припадника бх. дијаспоре.

Распоред промоција аутора и издавача под покровитељством Министарства за људска права и избјеглице БиХ можете преузети овдје.