Представници Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Кемо Сарач, помоћник министрице, Ана Јуди Галић, шефица Одсјека за статусна питања и информисање исељеништва и Злата Смајић, виша стручна сарадница за статусна питања и информисање исељеништва  су дана 30.06.2019. године у Босанској кући у Бирмингему одржали састанак са представницима организација исељеништва у Великој Британији.

Састанку су, поред представника БХ УК Нетворка који окупља бх. удружења  у Великој Британији и који је помогао организацији овог састанка, присуствовали и представници других бх. удружења, допунских школа и појединци.

Презентован је досадашњи рад Сектора за исељеништво и активности које се предузимају у циљу провођења Политике о сарадњи са исељеништвом. Фокус састанка је био на темама међусобног увезивања и јачања сарадње са исељеништвом, изради стратегије сарадње са исељеништвом, преносу знања, допунској настави и другим темама које су делегирали представници исељеништва.

Током дискусије, учесници састанка су имали прилику да постављају питања представницима Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ и разговарано је о многим темама од интереса за исељеништво, а посебно о питањима везаним за процедуру уписа дјеце рођене у исељеништву у матичну књигу рођених у Босни и Херцеговини. Представници Министарства су указали на податак из истраживања „Мапирање исељеништва из БиХ“, које је за потребе Министарства проведено 2018. године, да је изузетно низак проценат уписа дјеце поријеклом из БиХ рођене у исељеништву у матичну књигу рођених у Босни и Херцеговини (према истраживању 80% дјеце није уписано) и разговарано је о могућностима да се процедура уписа поједностави и сам поступак убрза.

Треба истаћи да састанак не би могао бити реализиран без подршке Заима Пашића, предсједника и Анеса Церића, менаџера БХ УК Нетворк-а, као и свих осталих представника организација и допунских школа.

У оквиру посјете, у недјељу 30.06.2019. године, представници Министарства су присуствовали 21. традиционалном окупљању бх. допунских школа које се одржало у Дербију. Том приликом уручене су захвалнице Министарства организаторима скупа: Нермини Вебстер, предсједници удружења домаћина, Фериду Кеврићу, менаџеру БХ центра у Дербију, Заиму Пашићу, предсједнику БХ УК Нетворка, Анесу Церићу, менаџеру БХ УК Нетворка и свим учитељима допунских школа: Дерби, Хертфордшире, Викториа Лондон, Бирмингем, Ковентри и Манчестер који својим несебичним волонтерским радом са дјецом дају немјерљив допринос у очувању матерњег језика у исељеништву а тиме и повезивању нових генерација са домовином.

Након завршетка скупа представници Министарства су обишли и Босанскохерцеговачки центар у Дербију. Значајно је нагласити да је босанскохерцеговачка заједница у Великој Британији, захваљујући свом дугогодишњем активном раду и залагању, стекла и у њиховом су власништву два бх. центра: Босанска кућа у Бирмингему и Босанскохерцеговачки центар у Дербију. Залагањем наших људи у Великој Британији омогућено је да дугорочно сви Босанци и Херцеговци имају мјесто гдје су им врата увијек отворена.

Такођер, важно је нагласити да је за сваку похвалу преданост представника бх. заједнице у Великој Британији, као и њихова ангажованост и сарадња са представницима власти и локалне заједнице земље пријема и треба бити примјер којим се могу водити и све друге бх. заједнице широм свијета.