Предсједница Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука др. Нирвана Пиштољевић, замјеник министрице за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић и директор мисије USAID у БиХ Питер Дафи јутрос су на Јахорини званично отворили 10. Дане Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука у Босни и Херцеговини (BHAAAS) у оквиру којих ће се у Хотелу Термаг, за четири дана, одржати 27 симпозија, мноштво округлих столова и панел дискусија са 375 предавача и преко 1000 учесника из 24 земље свијета.

Први дан конференције био је у знаку техничких и природних наука, те дијагностике и детекције у раном расту и развоју.

Исмар Волић, професор математике на Wellesley College  у Бостону, водио је симпозиј примијењене математике, криптографије и SТЕМ (science, technology, engineering, mathematics) образовања. Академик Дејан Милошевић, редовни професор теоријске физике на Природно-математичком факултету Универзитета у Сарајеву, говорио је о најновијим истраживањима у атонауци, док је професор на Универзитету Сјеверне Каролине у Шарлоти, Мирсад Хаџикадић предавао на тему комплексности система.

Симпозиј из стандардизације и имплементације стандарда и сродних области са акцентом на савремена сазнања у наведеним областима водили су Татјана Видовић и Драган Ћућило, док су за симпозиј о мехатроници, роботици и ембедед системима били задужени Тарик УзуновићАсиф Шабановић и Јасмин Кеврић.

Велику пажњу струке привукао је први дан трансдисциплинарног симпозија из области раног раста, развоја и раног уcчења дјетета, укључујући педијатрију, дјечију психијатрију и психологију, педагогију и сродне области који је водила др. Нирвана Пиштољевић, који је спонзорисан од стране УСАИД-а.

На програму првог дана били су и Интернационални симпозиј из електричних машина и електромоторних погона, који је водила Нердина Мехиновић, те симпозиј из напредних система електричне енергије (планирање, операција и контрола) водитеља Самира Авдаковића, Амира Нухановиcћа, Маје Муфтић Дедовиcћ и Недиса Даутбашића. За симпозиј из грађевинства били су задужени Суада Џебо, Мирза Поздер, Николина Мијић, Сањин Албиновић, Жанеса Љево и Аммар Шарић, док су симпозиј из информатичких наука водили Мирсад ХаџикадићБелма Рамић-Бркић и Џејла Међедовић, те симпозиј из информационих и комуникационих технологија који су водили Аљо Мујчић и Един Мујчић .

Овогодишњи програм Дана BHAAAS-а обогаћен је многим културним догађајима, а први дан је резервисан за  концерт Сарајевске филхармоније.