Oснивачи Првог Арт Форума су Бахрудин Сребреница, режисер из Шведске, рођен у Зеници и Мирела Куловић, сликарка из Бостона, рођена у Тузли. Идеја је произашла из личне потребе двоје умјетника, који дјелују у дијаспори, за упознавањем с културном и умјетничком сценом у БиХ.

Испуњење једне овакве заједничке потребе ишло је у смјеру да се одржи неформално састајање умјетника и радника из културе на државном нивоу. У циљу измјене искустава професионалних умјетника са млађим али и презентацији будућих пројеката и изложби.

Мирела Куловић, сликарка из Грачанице са пребивалиштем у Бостону сматрала је да се треба оснажити сцена ликовних умјетника и сликара, такођер и то да се они споје са историчарима умјетности и да се повећа писани траг о босанскохерцеговачким умјетницима који дјелују на овом пољу.

Бахрудин Сребреница је желио упознати младе видеографе, глумце и продуценте у циљу укључивања у своје будуће пројекте.

“Спонтано смо дошли на идеју да то може бити догађај у облику форума чије и значење иде у смјеру јавног окупљања гдје се измјењују идеје и виђења. Оно у чему нам се мишљења преклапају је да на Форуму буде нагласак на измјени досадашњег искуства, посебно од стране индивидуалаца који су већ реализирали неке значајне пројекте у култури, те нагласак на потенцијалним будућим догађањима” – казује Бахрудин, режисер из Шведске.

О истој теми Мирела износи своје виђење: “Желимо наше идеје усмјерити у једну јасну стратегију за умјетничку и културну сцену, а с посебним нагласцима на младим умјетницима који почињу каријеру и имају свјеже идеје. У жељи да приступимо и неким озбиљним партнерима и организацијама на свјетској умјетничкој сцени с јасно дефинираним планом”.

Додаје да би се о свему овоме могло расправљати на Форуму, а жеља им је да се Форум шири и у сваки мањи град у Босни и Херцеговини. “Дјелујући према том циљу желимо из сваког града позвати културне дјелатнике и умјетнике да нам се придруже, било као активни судионици у презентацији или као активни дио публике на Форуму” – каже сликарка Мирела Куловић.

“Култура је начин на који живимо, на који се рефлектирамо и на који проживљавамо и добре и лоше ствари на више различитих начина. Култура и умјетност су и стари занати, ручни радови, причање прича и опћенито све оно што чини идентитет једног појединца у овом комплексном свијету.” – додаје рођена Тузланка.

“За циљ имамо оснажити умјетничку сцену. Форум ће омогућити да сваки иницијатор нових идеја пронађе сураднике и убрза развитак своје замисли. Форум служи као континуирана платформа тијеком цијеле године. Форум је извор људских ресурса те својеврсно мјесто дискурса и размјене идеја и знања” – каже Бахрудин Сребреница.

Реализација Првог БиХ Арт Форума

Форум је отворио документарни филм “Улица снова”, младе БиХ ауторице Аиде Вехабовић. Овај филм је побиједио на конкурсу “Култура и мој град”, који је водио Бахрудин Сребреница.

Први БиХ Арт Форум представио је најуспјешније иницијативе у култури у посљедњих десет година, оне које су утицале на највећи број људи, укључујући младе и дјецу. Осим тога, ове иницијативе су донијеле највише иновација у окружењу, гдје су реализоване.

Тако су се на Форуму представили:

Марина Ђапић, која је говорила о Street Arts Festivalu Мостар, иницијативи која је постала бренд града Мостара, али и БиХ;

Аида Шарац, чије су иницијативе Плави артизам и Алтернативна учионица у склопу Националне Галерије БиХ завриједиле највећу пажњу и похвале публике;

Мак Хубјер, који је представио Галерију Бродац, те Јасминко Халиловић, који је говорио о Музеју Ратног Дјетињства.

Током форума, учесници и учеснице су кроз интеракцију са публиком покушали одговорити на основно питање које је било водиља за покретање и реализацију овог догађаја, а то је: “Зашто одређени људи успијевају реализовати иницијативе, а зашто неки други не успијевају?”.

“Покрећући БиХ Арт Форум циљ ми је био развити једну платформу која би дала почетак новом покрету креативног дјеловања, гдје се, комбинирајући различите ресурсе, људе, објекте и процесе може доћи до фантастичних резултата. БиХ Арт Форум је готово па потпуно организиран и реализиран путем телефона, емаила и видео позива, са минималним улагањима. Вјерујем да у само неколико година многи градови у БиХ могу бити водећи центри културних догађања у овом дијелу Еуропе. Овдје не мислим првенствено на црвене тепихе, већ на конкретне реализације које ће многим умјетницима нудити прилике да покажу шта могу, омогућити им хонораре и препознавање њихових иницијатива у свијету”, каже Мирела Куловић, босанско-херцеговачка сликарка у Бостону.

Први БиХ Арт Форум организовали су млади умјетници из БиХ и дијаспоре, а осим сликарке, Миреле Куловић (Бостон), те магистра режије и филма, Бахрудина Сребреницe (Малмe) који су идејни креатори Форума, у организационом тиму су се нашла и друга позната имена са наше сцене: Никола Бурић, CEO i-Platform (Берн), Хуснија Ћоралић, глумац (Тузла), Срђан Ћалија, педагог (Сарајево), Вања Шуњић, новинарка (Сарајево), Томислав Тадић, правник (Тузла), Алдин Вршкић, педагог (Зеница), Аида Суљаковић, списатељица и умјетница (Базел). Пројекат ће бити реализован у партнерству са CreatiWe art company, те двије организације из Швајцарске, i-platform i BEBOSNIAN, чије се визије и идеје преклапају са идејама форума.

БиХ Арт Форум ће и у будућности наставити да оснажује умјетност као професију у Босни и Херцеговини, указујући на потенцијал умјетности и културе за развијање БиХ као дестинације за интелектуалце и различите знатижељнике, те инспиришући младе да активно учествују у развоју Босне и Херцеговине.

Преузето: и-платформ.цх