Потписан је споразум о сарадњи двије компаније из БиХ, једна је из Босанске Градишке, а друга из Бање Луке, с фирмом из Њемачке. Они су успоставили сарадњу о будућем пословном аранжману, а посредник је био Генерални конзулат БиХ у Франкфурту.

-Ове двије фирме из БиХ учествоват ће у изградњи студентског дома у њемачкој покрајини Хесен с партнером из Њемачке. Може се рећи да је прва фаза договарања успјешно приведена крају, у смислу прецизирања потребних производа, договарања око детаља и потписивања уговора о пословној сарадњи – казао је Лучиано Калужа, генерални конзул БиХ у Франкфурту.

Калужа је по доласку у Франкфурт за „Аваз“ рекао да ће му приоритет бити повезивање успјешних фирми из БиХ с таквим фирмама у Њемачкој.

-Мени је то заиста циљ. Жеља ми је да поставимо добар основ, јер наша дипломатија функционира првенствено на принципу економске дипломатије, ту су најбоље могућности. Ово је заиста успјех да смо спојили фирме из Њемачке и наших крајева, на обострано задовољство. У овој сарадњи ради се о више од пола милиона еура – казао нам је Калужа.

Босанац Фадил Јунузовић је пословни партнер из Њемачке, власник фирме „Alpha – projekt menadžment“ који нам је појаснио о чему се ради.

-Велики сам патриота, због тога желим да пословне и успјешне фирме уведем у посао у Њемачкој. Ја сам и прије то радио, али сам имао лоше искуство. Али ја се не предајем, идем даље, јер желим да бх. фирме уведем на европско тржиште. Овим фирмама послао сам сву документацију, све што требам и испали су прави професионалци. У наредне три године у покрајини Хесен треба 300 станова, а прва етапа је са 48. Радим по принципу „кључ у руку“, а увјерен сам да ће с ове двије фирме посао бити професионално одрађен. За почетак цијене грађења је око 3 милиона еура – рекао нам је Јунузовић.

На потписивање уговора из Босанске Градишке дошао је Срђан Чекић, представник фирме „Чекић“, која се бави обрадом метала те металне конструкције.

-Ово је први пут да радимо и производњу и монтажу и наш први излазак у Европу. Фирма има тренутно 30 запослених радника, а када дође вријеме за то, један дио долази у Њемачку да све то монтира. Спремни смо за нове изазове, јер ни до сада нисмо имали никаквих проблема с робом коју смо испоручивали вани, што значи да наш квалитет задовољава европске стандарде – рекао нам је Чекић.

Други потписник је Васо Зрнић, а његова фирма „Зрнић Монт“ налази се у Бањој Луци и бави се израдом ПВЦ и алуминијске столарије. Како нам је рекао, и они први пут на овај начин излазе у Европу.

-Наша фирма има 28 запослених, донијели смо узорке, а према ономе што смо до сада видјели и договарали, пословни партнер је задовољан. Ово је велики искорак за нас и надам се да се на овоме неће стати. Вјероватно ће и наши људи долазити када буде то требало монтирати – каже Зрнић.

Бато ШИШИЋ

Преузето: Дневни Аваз