Босанскохерцеговачком савјетодавном центру – BHCAC  у Лондону додијељена је награда и признање “Прајд ов Харлесден Аворд 2019” (Понос Харлесден-а 2019) за изванредан допринос и добробит заједници у Харлесдену. BHCAC важи за главног партнера у иновативном моделу заједничког рада државног са сектором цивилног друштва.

Признање Босанскохерцеговачком савјетодавном центру – BHCAC додјељено је у просторијама Salvation Army на Харлесдену у Општини Брент, у сјеверно-западном Лондону. Предсједник ове организације господин Заим Пашић је појаснио од куд и како ово признање да буде додјељено BHCAC-у.

Током протекле 22 године Босанскохерцеговачки савјетодавни центар – BHCAC је растао и израстао у један врло признат, познат и кредибилан савјетодавни центар који пружа услуге високих квалитета. Један од разлога због којег је 1997. године основан је пружања дуготрајне подршке најугроженијим припадницима бх. заједнице у Лондону. То је углавном старија популација којој су највеће препреке за друштвене интеграције биле недовољно познавање енглеског језика, као и инвалидитети што је резултирало немогућношћу да се упознају са системом и потешкоћама да приступе услугама државних институција. Центар им пружа савјетодавне и услуге професионалног заступања на матерњем језику по питању права на социјалне додатке, стамбене проблеме, социјалну његу и здравствене услуге.

Због специфичности услуга које пружа Центар, али и због недостатка практичне помоћи у Лондону, 2008. године су проширене услуге за угрожене и маргинализиране Лондонце поријеклом из још пет држава западног Балкана (Хрватске, Косова, Македоније, Црне Горе и Србије). Обезбјеђени су неопходни ресурси за реализацију услуга и активности које су биле неопходне како би се адекватно одговорило на потребе најугроженијих појединаца из ових заједница. Босанскохерцеговачки савјетодавни центар – BHCAC у протекле двије деценије помогао је на хиљаде Лондонаца поријеклом с простора западног Балкана и побољшао је квалитет њиховог живота.

Нажалост, помоћ им је још увијек потребна јер су и даље под утицајем прошлих траума и осјећају се искљученим из друштва. Тренутни рад с њима је фокусиран на смањење изолованости и друштвене искључености, промоцији даље независности и интеграција.

Такође, потребно је нагласити да тренутно Британија пролази кроз имплементацију веома широког распона реформе социјалног система чији утицај у знатној мјери погађа сиромашне у британском друштву. Нажалост, и Брегзит чини ситуацију у земљи додатно неизвјесном. Како би одговорила на потребе својих грађана у процесу реформи, Општина Брент је у консултацији са сектором цивилног друштва којем припада и Босанскохерцеговачки савјетодавни центар, развила иновативан модел под називом Брент Комјунитy Хабс.

Идеја се заснива на томе да се грађанима пружи широка лепеза услуга које су приступачне, бесплатне, ефикасне, и скројене по потреби појединца. Модел је осмишљен тако да се лансира 5 Комјунитy Хабс углавном на јавним мјестима, попут библиотека, у најсиромашнијим дијеловима Општине. Сваки Хаб би имао стручно особље из два сектора; државног и цивилног друштва који ће заједнички одговорити на потребе заједнице и дјеловати као један тим који нуди различите експертизе.

Босанскохерцеговачки савјетодавни центар се пријавио да буде партнер у првом Хабу који је лансиран у мјесту које се зове Харлесден. Тако да од фебруара 2018. године два дана седмично у Харлесден Комјунитy Хабу Центар пружа редовну подршку широј локалној заједници кроз испоруку савјетодавних услуга.

Током 2018. године Центар је помогао 358 људи у Харлесдену и општина Брент је оцјенила да је по учинковитости и квалитету Центар један од најважнијих партнера, и да је заслужан за успјешност и популарност Харлесден Комјунитy Хаба.

Бити препознат за допринос у рјешавању проблема ван властите заједнице демонстрира добру интеграцију једне етничке заједнице и даје добар примјер социјалне кохезије друштва, што је веома важно, нарочито сада у времену Брегзита.

Лидери општине Брент, Councillor Muhammed Butt и градоначелник Arshad Mahmood додјели су признање за лични допринос и Service Excellence члану стручног тима Центра, Емини Трожић, која је на терену својим вриједним радом, знањем и способношћу представила квалитете, културу и вриједности Центра.

Bosanskohercegovački savjetodavni centar – BHCAC je od svog osnivanja član Zajednice BH udruženja u Velikoj Britaniji (BH UK Network).

IZVOR: BH UK Network