Међу многима на сусретима бх.заједнице у Великој Британији често сусретнемо и нека позната лица. Ведри осмијех госпође Хасеџић и шармантност господина Капетановића се засигурно издвајају у маси.

И заиста је тако.  Обоје Бањалучани, господин Мидхо Капетановић и госпођа Фахира Хасеџић, су оличје бањалучког поноса у Великој Британији.  Сплетом околности током рата у Босни и Херцеговини, прва су генерација која је дошла у Велику Британију. Ово двоје бањалучана својим немјерљивим и несебичним радом су увелико допринијели организацији, развијању и активностима бх. грађана у Великој Британији.

Господин Капетановић тренутно живи у Дербију.  Најстарији је активни члан бх. асоцијације Дерби. Од самог доласка у Велику Британију, био је активни члан Извршног одбора БХ. Асоцијације Дерби. Пар година обављао је и функцију благајника БХ УК Нетворка. Иако има 84 године, одлучио је не само присуствовати сусретима бх. допунских школа, већ и помоћи при организацији. Џентлемен, како кажу за госп. Капетановића, често помогне и драгим домаћицама у припреми хране за госте. Ко год зна Мидху, зна да се ради о мирном, принципијелном и педантном господину, који својим шармом и ведрим духом пркоси годинама.  И даље се може видјети и са њим попричати на активностима у бх. центру Дерби  којима  редовно присуствује.

Фахира Хасеџић, наша вриједна и мила инструкторица фолклора, поносна Бањалучанка која сваке седмице путује на релацији Нотингем – Бирмингем – Дерби, са циљем очувања, његовања, унапријеђења и промоције наше фолклорне баштине. Од самог оснивања КУД “Младост Босне” и “Босански Бисери”, води их кореограф Фахира, стручно и осмишљено. Иначе, прије самог доласка у Велику Британију, наша Фахира се активно  бавила фолклором у КУД “Будућност” у Бањалуци.

Већ више од двије деценије  Фахира је чувар босанскохерцеговачке културе и традиције бх. фолклорних група у Енглеској, трудећи се да под њеним будним оком обје групе представљају бх. заједницу на различитим фестивалима и забавама, нарочито поводом обиљежавања државних празника. Годинама се бави активним хуманитарним радом те је госпођа Хасеџић лично донације носила и уручивала у Босни и Херцеговини.

 

Преузето: БХ УК Нетворк