Експертни тимови састављени од искусних стручњака за интензивну медицину Босанскохерцеговачко америчке академије умјетности и знаности (БХАААС) активно су укључени у борбу против KОВИД-19 пандемије. Тако су чланови БХАААС-а у склопу својих активности почели реализацију телеконсултације са болницама у БиХ и земљама бивше Југоставије, како би својим савјетима помогли локалним љекарима и медицинском особљу који лијече обољеле од KОВИД 19.

Овај програм, који се одвија под покровитељством Свјетске здравствене организације (WHO) из Сарајева и Mayo Clinic METRIC group, има за циљ размјену знања и искуства из подручја интензивне медицине како би се заштитили критично обољели, медицинске сестре, техничари и љекари у тешким околностима KОВИД-19 пандемије, саопштено је из БХАААС-а

Програм је базиран на CERTAIN Workshop прилагођен садашњој ситуацији по принципу “LESS IS MORE” у интензивном лијечењу да би се превенисале иатрогене компликације и заштитили медицинско особље и пацијенти. Поред приступа рационалним и практичним смјерницама лијечења препоручених од међународних организација (SCCM/ESICM) програм се састоји и од размјене искуства и знања између колега у региону и САД.

“Као љекар, прије свега, а затим и као Предсједник БХАААСА апелујам на све колеге да се у што већем броју укључе у ову акцију и на тај начин помогну да се пандемија што прије заустави и да се посљедице што ефикасније минимизарају”, казала је др. Махира Тановић.

Теле-едукација и дискусија преноси се уживо на Јутјуб (YоуТубе) каналу, а питања се могу постављати преко WHO ICU Support chat групе.

Реализоване су двије емисије на Јутјуб каналу – прва емисија 24.03.2020. године, а друга је емитована 31.03.2020. године.

Преузето: Н1