Савез босанскохерцеговачких удружења у Шведској позвао је дјецу која похађају основне школе у овој држави, а поријеклом су из Босне и Херцеговине и уче и његују свој матерњи језик у редовној шведској школи и удружењима, да напишу рад на тему: “Зашто учим босански/матерњи језик?”.

– Цијенимо да је ова активност корисна из више аспеката: занимљиво јер дјеца сама изражавају своју мотивацију, забавно јер ће неко то гледати, корисно јер ће вјежбати властити изражај на матерњем језику, те изазовно пошто ће неки радови бити одабрани као најбољи, поручују из Савеза.

Радови ће бити подијељени у двије категорије: од првог до четвртог разреда и од петог до деветог разреда. За најбоља три рада у првој и другој категорији осигуране су награде и то: прво мјесто 3000 крунадруго мјесто 2000 круна и треће мјесто 1000 круна. Читање и одабир најбољих радова ће обавити Одбор за школство.

Радове можете послати:

– поштом на BHRF, Box 2293, 600 02 Norrköping или маилом на: bhrf.info@bhsavez.org.

Рок за пријем радова је 15. новембар 2020. године, након чега ће бити прочитани и припремљени за проглашење резултата 25. новембра, поводом Дана државности БиХ.

– Језичка исправност није приоритет, већ дјечија ангажованост, жеља да се изрази на матерњем језику и усађивање осјећаја припадности. Језичку исправност постижемо годинама рада и вјежбе. Занимљива су дјечија размишљања, разумијевање, па и машта, истичу из Савеза бх. удружења те додају да једно дијете може написати више радова, уколико то жели.

– Не заборавимо да “човјек вриједи онолико људи колико језика познаје”, а ви дјецо, један/најважнији језик добивате бесплатно. Немојте ни ви ни ваши родитељи дозволити да немате вриједност тога човјека. Сретно вам свима, порука је коју су упутили.