Босанскохерцеговачко-америчка академија умјетности и наука (БХАААС) и Медиацентар Сарајево објављују позив за додјелу грантова за аналитичке и истраживачке приче о актуелним темама из науке и технологије а у циљу развоја научног новинарства у БиХ. Добитници гранта ће имати менторску подршку професионалних новинара и научника, а приче ће се објавити и бити доступне у бх. медијима.

Услови за пријаву:

Могу се пријавити само особе из Босне и Херцеговине.

Могу се пријавити новинари и научници који се баве или се желе бавити научним новинарством и који имају до 10 година радног искуства.

Могу се пријавити студенти новинарства или природних/техничких наука који се баве или се желе бавити научним новинарством.

Рок за подношење пријаве: 05.08.2021.
Вријеме за припрему и објаву приче: 30 дана
Износ стипендије: $800 (бруто)

Оцјењивање и одабир пријава

Све пријаве ће оцијенити комисија за одабир која се састоји од чланова Медиацентра Сарајево и БХАААС-а. Бодоваће се сљедеће:

– Квалитет предложеног садржаја и предложених извора

– Приступ предложеној теми и релевантност

– Предност ће имати апликанти који немају много искуства у научном новинарству, а желе да стекну искуство и развију вјештине потребне за квалитетно извјештавање о науци.

Теме из сљедећих области имаће предност: KОВИД-19 пандемија, глобално загријавање, умјетна интелигенција, заштита околиша и биодиверзитета, енергетска транзиција.
Уколико желите да се пријавите, молимо да испуните сљедећу апликацију.

https://forms.gle/pNSpTpfx8JtgWVKg8

Позив је дио пројекта “Развој научног новинарства у Босни и Херцеговини” који имплементира БХАААС у сарадњи са Медиацентром Сарајево и уз подршку Фонда Отворено друштво БиХ.

Преузето: bhaaas.org