Министарство за људска права и избјеглице БиХ и ове је године покровитељ представљања књижевног стваралаштва, издаваштва и научне литературе аутора и издавача који воде поријекло из Босне и Херцеговине, а живе изван њених граница.

Другог дана 30. Сарајевског сајма књига, 19. априла, на Централној сајамској  позорници промовирана су дјела  Др. Изета Муратспахића, рођеног Горажданина који од 1992. године живи у Шведском граду Упсала.

Сајамској публици аутор је представио уџбенике за нашу дјецу у Шведској која уче матерњи језик: „ПЛАНИНЕ, РИЈЕКЕ И ЈЕЗЕРА У БиХ“, „ДОМОВИНА СЕ ВОЛИ СРЦЕМ – ГРАДОВИ У БиХ“, те „ПОЧЕТНИЦУ“, које је издала шведска изадавачка кућа „Temsy Of Sweden AB“.

Муратспахић је два десетљећа живота у Шведској посветио изради уџбеника за учење босанског језика у допунским школама за дјецу бх. исељеника у овој земљи.

„Уџбеник за допунску наставу, који су израдиле институције у БиХ, добар је темељ за учење, не само босансог језика, већ и историје и географије БиХ. Уџбенике, која данас представљам, настојао сам прилагодити наставном плану за нашу дјецу у Шведској и учинити им лакшим учење босанског језика, бх. историје и географије“, казао је Муратспахић.

Муратспахић је аутор Шведско-босанског рјечника од 28.500 ријечи из 1999. године. Написао је више стотина рецензија, приказа и огледа из књижевности и језика. Члан је Шведског друштва писаца уџбеника (Sveriges Läromedelsförfattares Förbund – SLFF).