У оквиру 30. Сарајевског сајма књига, у суботу 21. априла, под покровитељством Министарства за људска права и избјеглице БиХ, промовиране су књиге Бисере Суљић-Бошкаило,  ГОТИ У БОСНИ , Емсуре  Хамзић У ЂУЛ БАШТИ и ЗЕМЉА ДЕМБЕЛИЈА, Милене Летић – Јовеш, КО ЗНА ШИФРУ и Златка Лукића ВИШЕ ОД ЉУБАВИ.

Шимо Ешић је представио дјела Емсуре Хамзић, бх. пјесникиње из Сарајева која живи у Новом Саду: „У Ђул башти“ књигу о севдалинци као нематеријалном насљеђу у Босни и Херцеговини – есејистички прикази оног шта севдалинка заправо значи у нашој културној баштини и дјечје пјесме и приче „Земља дембелија“.

У наставку, Ешић је презентирао и роман „Ко зна шифру“ ауторице Милене Летић Јовеш, родом из Зенице, а која живи и ради у Новом Саду и укратко цитирао из рецензије ове књиге да је “Ко зна шифру роман о људима страдалим у различитим сударима у времену у којем се распала једна земља, један морал, један систем вриједности…“.

Бисера Суљић Бошкаило, књижевница и доктор филолошких наука која живи и ради Њемачкој, презентирала је своје друго, проширено издање књиге “Готи у Босни” за коју каже да је она плод тражења истине, односно дугогодишњег истраживања Гота и Бошњака, а све како би се одговорило на питања: колико су добри Готи (Визиготи) преци добрих Бошњана и колико је Вулфилина готско-библијска азбука из IV вијека слична, или пак подударна са старим босанским писмом – босанчицом, односно са илирско-месафијским писмом.

У другом блоку представљања писаца из исељеништва, своју збирку приповједака “Више од љубави” представио је  Златко Лукић, аутор неколико публикација које представљају босанску хисторију, културу и традицију, међу којима су Босанска сехара – збирка пословица и Босански родослови – генеалошке карте босанске краљевске династије Котроманића и високог племства. Као што је сам аутор рекао “Више од љубави” је “исповједна проза о трагању за неким смислом свог живота тражећи уједно и љубав у том животу послије бијега из ратног пакла”. Презентацију своје нове књиге Лукић је употпунио читањем уводне прозе и дијела једне приповјетке из књиге.