На захтјев партнерске општине Кључ, пројекат Дијаспора за развој (Д4Д) ће у наредном периоду подржати локалну развојну иницијативу у сарадњи са дијаспором као одговор на тренутно отежано стање узроковано пандемијом KОВИД-19. Наиме, ради се о економском оснаживању локалне радио станице Кључ, а основни циљ ове иницијативе јесте квалитетније пружање информација локалном становништву и дијаспори што је у тренутним околностима постало изузетно важно, а још више у ситуацијама као што је вријеме пандемије KОВИД-19, када се у вријеме социјалне дистанцираности и изолације наметнула додатна потреба да се понуде структуисане информације локалном становништву и дијаспори.

Општина Кључ, као и многе друге локалне самоуправе, фокусирана је на обезбјеђивање повољног локалног окружења при чему је један од важних аспеката истог проактивна размјена информација. Општина то жели обезбједити јавним емисијама Јавног предузећа Радио Кључ, чији је оснивач Општина Кључ, о могућностима за пословну сарадњу која се може успоставити између локалног становништва и дијаспоре, али и родној равноправности и укључивању жена у економске активности на локалном нивоу (са фокусом на подизање свијести). Поред тога, сада је више него икад прије потребно отворити побољшане канале комуникације и ојачати везе са дијаспором с обзиром на посљедице проузроковане пандемијом KОВИД-19, кроз подршку локалним развојним интервенцијама. У том смислу, емисије би се користиле за пружање одговарајуће размјене информација о здравственој заштити или других корисних информација за економске прилике и оснаживање жена у локалној заједници.

Општина Кључ је као партнерска општина успјешно реализовала локалну развојну иницијативу „Развој тржишта рада у сарадњи са дијаспором“, користећи потенцијале дијаспоре за локални друштвено-економски развој. Током пројекта, Радио Кључ је емитовао једном мјесечно и два пута реемитовао радио емисије са садржајем релевантним за дијаспору са циљем побољшања комуникације са дијаспором. Радио емисије показале су се одличним алатом за приступ дијаспори (више од 5.000 слушалаца). Општини Кључ је у интересу да се подржи Радио Кључ као јавни информативни сервис који ће допринијети пословним приликама, подићи свијест о равноправности полова посебно на економском подручју, подржати здравствену заштиту и све друге информације које се односе на пандемију. Емисије ће служити као платформа за размјену информација које су релевантне за дијаспору и локални развој.

Како би се обезбједило емитовање правовремених информација и квалитетног програмског садржаја, Д4Д пројекат ће унаприједити техничке услове радио станице Кључ кроз модернизацију опреме за потребе квалитетнијег емитовања радио емисија. Подршка Д4Д пројекта у провођењу ове иницијативе у почетку ће допринијети превенцији здравља у локалној заједници, наставку економских активности у локалној економији које захтијевају ревитализацију, подизању свијести о родној равноправности, као и умрежавању са дијаспором кроз правовремено информисање јавности.

Пројекат Дијаспора за развој је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.