У Травнику је представљена Платформа дијаспоре за развој БиХ, која ће повезивати дијаспору и становништво у БиХ, са искључивим циљем подршке, а не додјеле помоћи, како је било у протекле три деценије. Регистрирана је на нивоу државе, а сједиште ће јој бити у Травнику.

Према подацима истраживања универзитета у Швицарској, само у овој земљи живи, ради и образује се више од 60 хиљада исељеника из БиХ. Они су, као и више од два милиона грађана БиХ расељених по цијелом свијету, огроман потенцијал за развој наше земље, како у области привреде тако и на пољу науке, образовања и културе. Нажалост, недовољно искориштен, а већина досадашњих пројеката покренута је на индивидуалној бази.

„До сада није постојала никаква институционална или организирана спона између дијаспоре и БиХ. Ми смо примијетили да до сада је било већ организираних пројеката који су имплементирани између дијаспоре и БиХ, али су ти сви пројекти имплементирани на контактима личне природе“, каже Тарик Капић, предсједник Управног одбора и-платформе.

Управо ради повезивања дијаспоре с матичном земљом и споне у обостраној сарадњи, Удружење и-дијаспора из Швицарске покренуло је и-платформу, као систем подршке, који је већ показао конкретне резултате. Ријеч је о пројектима чији посредници нису институције власти, већ удружења и појединци  у локалним заједницама, чији пројекти су препознати, а све с циљем задржавања младих у овој земљи.

„Примјер су дјевојке из Мостара, њихова компанија, гдје супер су радиле – ми смо само подржали да купе дестилатор и оне сада супер дјелују. Недавно смо у Зеници одржали највећу еколошку акцију послије рата у БиХ, гдје је преко 800 волонтера очистило град за један дан. Оснажујемо младе људе да дјелују у локалној заједници“, наводи Алдин Вршкић, представник и-платформе у БиХ.

Службеница Градске управе Града Бијељина Љубица Млађеновић истиче: „Ова и платформа заиста нам је то донијела и много им хвала. Тако да ми имамо већ један пројекат кроз документ омладинска политика. То је пројекат изврсност младих који ми већ пет година развијамо“.

Иако успјешне иницијативе у различитим секторима већ постоје и дају конкретне резултате, потенцијали дијаспоре, која и даље његује бројне везе са својим локалним заједницама, много су већи. То се, осим инвестиција, односи и на размјену знања, искустава и пословних веза стечених изван домовине, а које би увелико могле помоћи њеном развоју.

„Новца још има за добре пројекте, добре идеје. Људима је можда већа проблематика како доћи до тог новца и ту видим неку нашу улогу. Показати људима како се један бизнис план пише, како доћи до тих средстава“, додаје Ивица Петрушић, члан Управног одбора и-платформе.

А тим средствима у наредном периоду бит ће подржани бројни развојни пројекти, нарочито из области туризма, али и развоја ИТ индустрије. Но, на том путу сарадња се очекује и од наше земље, нарочито у побољшању административних услуга. Оно што нису препознале званичне институције, препознали су они који су деценијама изван земље у којој су рођени.

федерална.ба