УСАИД Пројекат “Диаспора Инвест” и Бизнис центар бх. дијаспоре су представили данас пилот-активност покретања програма менторства експерата и експертица из босанскохерцеговачке дијаспоре. Ове активности ће бити фокусиране на помоћ ментора малим и средњим предузећима, обртима и другим облицима старт-уп иницијатива у Босни и Херцеговини. Ријеч је о наставку активности које су се, у претходном периоду, реализоване кроз едукацијске радионице DiaWorks. Армин Алијагић, руководилац Бизнис центра бх. дијаспоре, појашњава да се биљежи значајан интерес дијаспоре да волонтерски допринесе преносу знања из свијета у БиХ, али да није постојао механизам повезивања са домаћим предузетницима.

“У Бизнис центру бх. дијаспоре стално добивамо упите од успјешних чланова и чланица нашег исељеништва. Они желе подијелити знање, дати свој допринос заједници, а преко оваквих сусрета и активности, продубити и своје професионалне везе са домовином. Кроз BHdiaFor, Reconnect, затим кроз радионице у Бизнис центру, видјели смо да и наши људи радо учествују у оваквим програмима и да их интересује шта дијаспора има да каже. Пренос знања је једна од кључних карика и потенцијала дијаспоре, те очекујемо велики одзив на овај позив”, додаје Алијагић.

Позив је отворен до 30.9.2021. године, а ментори/менторке из дијаспоре се пријављују попуњавањем формулара: https://bit.ly/mentori-di.

“Довољно је да ментор/менторка посједује релевантно искуство и знање из одређене области развоја предузетништва или неког специфичног сектора, а ми ћемо на основу њихових пријава, пронаћи локалне компаније заинтересоване за подршку и сарадњу. Најтеже је направити први корак, а наше искуство показује да добре праксе из свијета могу убрзати развој домаћих пословних пројеката. Пријавите се и постаните дијелом Менторске мреже Бизнис центра бх. дијаспоре”, закључио је Алијагић.

Преузето: dijasporainvest.ba