УСАИД Пројекат „Диаспора Инвест“ расписао је 03.06.2020. редовни позив за пријаву компанија за техничку подршку и пословно савјетовање, које је фокусирано на фирме млађе од пет година. Између осталог, Пројекат жели одговорити и на изазове пандемије ЦОВИД-19 са којим су се суочиле бројне дијаспорске инвестиције. Програм техничке подршке се реализира у склопу редовних активности Бизнис центра бх. дијаспоре.

„Тражимо компаније у БиХ, а у којима постоји сувласнички удио грађана БиХ који живе и раде у иностранству, односно који су чланови бх. дијаспоре, или људи који су се вратили из иностранства у посљедње три године. Поред тога, подршка се односи и на предузећа која имају одређену врсту доказиве пословне везе с бх. дијаспором, кроз сарадњу у приступу страним тржиштима, размјени знања и слично. До сада смо имали прилику радити са преко 100 компанија, те желимо наставити пружати подршку и савјетовање новим инвестицијским пројектима у БиХ“, поручују из УСАИД Пројекта „Диаспора Инвест“.

Пројекат нуди подршку кроз пословно савјетовање, ангажовање консултаната за развој различитих сегмената пословања, развој дигиталних онлине платформи компанија, промотивних прича, цертифицирање за производњу и различите процесе у раду, учешће у стручним обукама, тренинзима и едукацијама запосленика.

„Техничка подршка је првенствено усмјерена на квалифициране компаније из сектора пољопривреде, туризма, информацијско комуникацијских технологија, металопрерађивачке индустрије, дрвне индустрије, друге прерађивачке индустрије и енергетике. Важно је нагласити да позив обухвата компаније регистроване као друштва са ограниченом одговорношћу, а не укључује задруге и обрте”, додају из УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”.

Позив је отворен до 19.6.2020. године (до краја радног дана), а све заинтересоване компаније требају доставити упит са називом компаније, контакт подацима и врстом везе са дијаспором, по основу које заинтересовани апликант сматра да испуњава услове позива на е-маил адресу info@diasporainvest.ba.