У Приједору је одржана Оснивачка скупштина Удружења Босански културни центар са сједиштем у Приједору.

На скупштини је било присутно 300 делегата и гостију из земље и иностранства. Оснивачи удружења су, у складу с Уставом и законом, правни субјекти из Босне и Херцеговине који се баве промоцијом и очувањем културе и умјетности и дјелују на подручју 7 градова и општина шире регије ријечних сливова Уне и Сане у оба босанскохерцеговачка ентитета.

На Оснивачкој скупштини су присусвовали и високи почасни гости – амбасадорица Републике Аустрије у Босни и Херцеговини др. Улрике Хартманн, замјеник амбасадора Републике Турске у Босни и Херцеговини Озгул Шахин, представници Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, генерални почасни конзул Босне и Херцеговине у Републици Турској Ахмет Кемал Баyсак, почасни конзул Босне и Херцеговине у Републици Италији Диего Мосцхени, директор ЈУ Босански културни центар Кантона Сарајево Един Урјан Кукавица, предсједник Скупштине Града Приједора Ајдин Мешић и представници градске управе Приједора, начелници опћина Сански Мост и Кључ Фарис Хасанбеговић и Неџад Зукановић, представници опћина Цазин и Босанска Крупа, као и многи други представници културног, политичкој, привредног и јавног живота шире регије.

Делегати Оснивачке скупштине су изгласали усвајање оснивачких аката и статута, а именовани су органи удружења, као и 14 почасних чланова (‘’амбасадора за културу’’) из Босне и Херцеговине и 9 држава – Швајцарске, Сједињених Америчких Држава, Русије, Њемачке, Велике Британије, Турске, Италије, Аустрије и Хрватске. Руководство удружења чине Наташа Марић (Скупштина), Санел Јакуповић (Управни одбор) и Ведран Шупуковић (Надзорни одбор). За Генералног секретара Удружења изабрана је Алма Семанић из Приједора.

Кључни циљеви удружења усмјерени су на очување, промоцију и развој укупне културе свих народа, националних мањина, грађана и страних резидената који живе у Босни и Херцеговини, у складу са законом и међународним стандардима утврђеним у пољу културе и умјетности. У том смислу овај културни центар је замишљен као платформа и ресурсни центар за промоцију свих постојећих културних идентитета који битишу у подручју шире регије ријечних сливова Уне и Сане, цијеле државе и глобално, као и полигон за интернацонализацију домаћих културних идентитета овога поднебља на свјетској културној сцени, без јавне или скривене намјере да стратешки, тактички или оперативно ‘’присваја’’, ‘’мијења’’, ‘’укида’’, ‘’намеће’’, ‘’уводи’’, ‘’унитарише’’ или ‘’оспорава’’ на било који начин било којем појединцу или друштвеној групи било чије културне идентитете.

Инцијатива је покренута 27. јануара 2019. године, са формализацијом одлука иницијативе од 2.марта 2019. године донесених од стране 21 организације из земље и дијаспоре које имају преко 2000 регистрованих чланова. Упис у Регистар удружења и фондација обавиће се код надлежног Министарства правде Босне и Херцеговине.

ПРЕУЗЕТО: БХ УК НЕТВОРК