Недавно одржани “Sarajevo Innovation Summit 2019.” окупио је свјетска имена и стручњаке из области иновација који су кроз своје приче показали на који начин се идеја може претворити у иновацију, а иновација у бизнис. Једна од тих стручњакиња била је и 32-годишња Сана Алајмовић, Швеђанка поријеклом из БиХ.

У разговору за Ослобођење Сана је младима, односно свима онима који имају идеју поручила да не одустају, јер је она много пута могла одустати, али је вјеровала у себе и данас је ту гдје јесте, директорица је шведске компаније Sigrid Therapeutics.

Ипак, није све увијек било лако ни једноставно. Због рата Сана је с породицом прво избјегла у Њемачку, па онда у Шведску.

– Када сам дошла у Шведску, ништа није било лако, за све сам се морала борити, па сам с непуних 12 година почела радити као достављач новина, затим у продавници у којој сам паковала сендвиче, а мало касније и у дому за старе. Да је било тешко, јесте, али ја сам имала циљ, успјешно завршити школовање, каже Сана.

И у томе је успјела. Након завршене средње школе уписала је Штокхолмску школу за економију, која је једна од најбољих бизнис-школа у Европи, а послије које се нашла пред дилемом постати економиста или консултант.

– Пошто ми математика никада није баш ишла, окренула сам се нечем другом, тражила сам инспирацију на другом мјесту, истакла је Сана коју је школовање одвело у Неw Yорк, у којем се окренула помоћи и развоју малих и средњих предузећа, али све се то промијенило у тренутку када се разбољела.

– Тек тада схватите да све оно што сте учили и што желите пада у воду и само вам је битно да сте здрави, каже Сана која се по повратку у Шведску фокусирала на то како да помогне људима управо у области здравства.

– Међутим, нисам имала идеју, нисам иноватор и кренула сам да упознајем људе који се баве иновацијама. Зато сам се укључила у иноваторску заједницу у Стоцкхолму која финансијски помаже бизнисима. Посјећујући неке од конференција, упознала сам професора Тореа Бенгтсона, који је свој живот посветио истраживању дијабетеса. Он је својим радом дошао до рјешења базираног на новом материјалу који је у форми бијелог силиконског праха, а који користи нанотехнологију. Препарат се пије прије јела и дјелује у стомаку по принципу да смањује апсорпцију масноћа и шећера у крв. Придржавајући се правила кориштења, овај производ снижава ниво шећера у крви код особа које имају ризик да развију дијабетес типа 2 до 70 посто. Када сам видјела његову иновацију, предложила сам му да од тога направимо бизнис. Тако је настала компанија Sigrid Therapeutics, истакла је Сана.

Професор је и даље задужен за развој бизниса који би у наредних неколико година требао да се лансира у цијелу Европу, док је Сана задужена за маркетинг.

– Многи ме питају како сам имала храбрости с 26 година да се упустим у нешто такво. Кажем им да једноставно нисам хтјела чекати да неко други нешто покуша. Када сам наишла на такву идеју, која није нешто ново, али која ће помоћи многима, одлучила сам да покушам и успјела, истакла је Сана, додајући како успјеха вјероватно не би било да шведска влада није препознала њихов рад и финансијски им помогла. Након Владе Шведске у њен бизнис су инвестирале и многе друге компаније.

– Када тек почињеш и када имаш иновацију за коју ће можда требати и десет година да изађе на тржиште мало је оних који желе финансијски да те подрже. Ми смо имали среће да добијемо помоћ Владе Шведске, након чега су се и приватни инвеститори осјећали сигурније да уђу у ту иновацију, истакла је Сана.

Према њеним ријечима, иновације су јако важне за економију сваке земље, јер “иновација није да само изумиш неку нову технологију. Него да имплементираш процес који ће донијети неку нову вриједност и ријешити неке специфичне проблеме”.

Сана је младима у БиХ поручила да не губе наду.

– Видим овдје доста добрих идеја, добрих иновација, добрих дешавања, посебно у сектору ИТ-а. Дигитална ера је омогућила лакше контакте широм свијета и поручујем младима да не одустају, да траже, контактирају с људима сличног интересовања, јер је лакше успјети када нисте сами, поручила је Сана.

Пише: Алема Пендек

Преузето: Моја БиХ