Успјешна сарадња и-дијаспоре и Градске управе Зеница наставила се и пети мјесец заредом, организацијом још једног онлајн састанка који је, овај пут, био тематски.

На самом почетку, уобичајено, упознали смо се са новим учесницима Меетуп-а који до сада нису имали прилику учествовати на нашим дружењима. Сви они поријеклом су из Зенице, воле свој родни град и врло ентузијастично прихватају могућност пружања помоћи својим суграђанима кроз трансфер знања, искуства и идеја.

Као што смо и најављивали, овај, пети по реду, зенички метуп фокусирао се на екологију и циркуларну економију.

Упознавши судионике састанка са еколошким проблемима с којима се Зеница суочава, зенички представник и-дијаспоре, Сафет Кубат упознао је присутне и са потенцијалним рјешењима истих. Говорило се тако о обновљивим изворима енергије, затим о малим хидроелектранама на подручју ове регије, те о пошумљавању и порибљавању. Господин Кубат изнио је детаље у вези са пројектом “Precious plastic”, те, на крају говорио и о комуналном отпаду као ресурсу.

Наведени пројекат, чији би носилац свакако била и-дијаспора, реализовао би се у координацији са свим релевантним субјектима с подручја града. Одушевљена идејом, дијаспора из Зенице свесрдно је прихватила овај приједлог, те је донесена одлука да се са реализацијом истог крене у августу, када зенички дијаспорци, у највећој мјери, и бораве у свом родном граду.

Такође, у плану је постављање кућица за одмор и роштиљање на познатим зеничким излетиштима, што би свакако мотивисало Зеничане да још више времена проводе у природи а, да би наведено било могуће и спровести, у плану је и покретање Crowdfunding кампање која ће носити истоимени назив “Очистимо град за један дан”.

Још једна активност која би ускоро требала бити реализована, и то захваљујући представницима Града, једној приватној компанији из Бања Луке и и-дијаспори. Наиме, свјесни важности очувања околиша, компанија из Бања Луке, посредством свог бренда произвела је соларне клупе које подржавају активан живот грађана, односно корисника.

Захваљујући овом и сличним пројектима, наши градови постају зеленији, зрак чишћи, промет умјеренији, а грађани задовољнији.

Извор: i-platform.ch