Дана 05.08.2020. године, у организацији Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Сектора за исељеништво одржан је други Диаспора онлајн Чек-ин. Састанку су присуствовале босанскохерцеговачке организације из Њемачке, Данске, Шведске и Швајцарске.

Овог пута тема је била умрежавање организација из Дијаспоре и Министарства у циљу постављања темеља за будућу сарадњу на заједничким пројектима и информисаности у вези тренутних активности и потенцијалне припреме, осмишљавања и реализације пројектних идеја организација из дијаспоре са домовином.

Уводни дио Диаспора Онлине Цхецк-Ин састанка је протекао у представљању и упознавању судионика. Конкретни почетак дневног реда се односио на презентацију онлине алата назива Digital Workplace – Дигиталног Радног Простора апликације под називом MURAL, виртуелне огласне плоче и радног простора која би послужила као информативна тачка спајања свих организација из босанскохерцеговачке дијаспоре и комуникацијска основа за могуће пројекте. Практичан и прегледан дигитални алат са више функција послужит ће бољем и бржем умрежавању организација и транспарентнијем међусобном комуницирању и ажурирању појединачних и заједничких активности.

Сљедећа тема односила се на одређивање додатних канала комуникације осим електронске поште и сви судионици су се сложили да је потребан дневни канал комуникације попут WхатсАпп-а или неке друге апликације. Ово би омогућило лакшу и проточнију комуникацију, брже ажурирање тренутних активности и потенцијалне будуће сарадње те умрежавање подигло на један нови ниво.

Унутар ове тематске области појавило се и питање упознавања осталих организација из Дијаспоре и њиховог активног укључивања у Дигитални Радни Простор – Диаспора БиХ. Договорено је да се у ту сврху припреми и одговарајући помоћни материјали како би се олакшао процес приступања – Onboarding.

Умрежавање и размјена знања, пројектни приједлози, заједничка сарадња на пројектима од значаја и користи за Босну и Херцеговину, боља и успјешнија комуникација организација и институција Босне и Херцеговине у сврху остваривања повезаности дијаспоре и домовине и још сличних изјава  су на директан или индиректан начин биле поруке које су се могле чути у разговору судионика и дијељењу мишљења о актуалној ситуацији и слиједећим корацима.

Договорено је да се настави са Диаспора онлајн Чек-ин састанцима и да се направи позив за друге организације како би се активно укључиле и упознале са овим и другим дигиталним алатима, неопходним за рад у околностима немогућности физичких сусрета.