Најхрабрији су уз одважност показали срце својој домовини за њен 78. јубилеј – Дан државности БиХ усред Европске уније, државе Аустрије.

Протеклог викенда, пред тзв. четврто “затварање и увођење додатних мјера ради Цовид-19, под кључ у кућама”, у метрополи Аустрије је одржана трећа “Босанска ноћ у Бечу”, којој је присуствовало нешто више од 150 посјетилаца. Наиме, организатор је био Институт за стручно-информативно-културну дјелатност и испитивање јавног мишљења у БиХ и ЕУ државама, чији су активисти и пројекти  присутни од 2014. године а имају запажене резултате у разноврсним пројектима те традиционално обиљежавају годишњице као и празнике своје домовине Босне и Херцеговине.

image

Дан државности БиХ у Аустрији/ Рагиб Делић

Овога пута, било је то дружење уз пјесму са пјевачем Кемалом Маловчићем и осталим извођачима: Лелом Аљушић, Сарајком коју су пратили доктор хармонике Владо и на удараљкама Бојан, те Дамир Фазло Шабић и ансамбл КУД “Бошњаци”, под палицом новонастале умјетнице Анеле Чиндрак (с хармоником и виолином), сви из Беча.

image

Анела Чиндрак/ Рагиб Делић

Гостима и присутној публици је била на располагању босанска кухиња с бурецима, питама и ћевапчићима које су припремили наши овдашњи угоститељи, те разни колачи и торта а све у знак дуплог/двоструког обиљежавања Дана државности БиХ и “златног јубилеја”, 55. годишњице дјеловања и рада на естради Кемала Маловчића, родом из Санског Моста.

image

Међу гостима били су амбасадор Кемал Козарић и пјевач Кемал Маловчић/ Рагиб Делић

Такођер, “специјални” гости из БиХ су били господа Шемсудин Мехмедовић, актуални државни заступник у Парламентарној скупштини БиХ и Рамиз Салкић, потпредсједник ентитета РС, затим др. Кемал Козарић, амбасадор БиХ у Аустрији, те г. Мартин Прамер амбасадор из Министарства вањских послова и ЕУ интеграција Р. Аустрије, затим Амел Салиховић, аутор књиге “Кроз БиХ с сликама на 30 дестинација”, и Мугдим Ћатић, продуцент и аутор документарнокултуролошког филма “4 дана у Сарајеву”.

image

Детаљ са манифестације/ Рагиб Делић

Организатори догађаја посебну захвалност упућују свим спонзорима и донаторима, а вриједно је нагласити тзв. “Златне и Сребрене спонзоре манифестације”, твртке: Центротранс из Сарајева и њихов цо-партнер Аустриатранс/Благусс у Бечу, “Бундавица” д.о.о – Тузла, те цафе-ресторан “XxXЛ-Чаушевић” и локал “Дјул-башта”, вл. Хасан Лолић, као и познате бурегџинице “Софра”, “Босна-Грилл”, “Мек-питара”, “Вучко-84.”, и посластичарница “Кока & Рара”, као и МВЦ-Моторс Wиен-Норд.

image

Босанска ноћ у Бечу/ Рагиб Делић

– Уосталом, зашто не рећи да је мало 365 дана у години гдје би требало бити свакодневно одржавање или репрезентативно представљање, лобирање и причање о БиХ, а тако ће и овај пројекат у идућој години прерасти у тродневни фестивал, на три локације у Бечу, под мотом: “Боснисцхе Нацхт ин Wиен – Виенна ФЕСТ Гроуп” те је већ остварена и успостављена сарадња с Удружењем естрадних извођача из Зенице који ће довести нове аматере и позната лица с екрана и насловних страна новина, из различитих занимања, стваралаштва и креативних активности, јер ће то бити први нови такмичарски дух бх. грађана у дијаспори Аустрије. Наш пројекат су препознали многи културолози и бх. грађани у Аустрији а подршку нам даје и овдашњи први човјек Беча, градоначелник и покрајинско-земаљски поглавар Др. Мицхаел Лудwиг, те Њ. Е. Херр Ботсцхафтер амбасадор Мартин Прамер и проф.др. Ивица Осим,спортски педагог, познати тренер и стари вице-градоначелник Града Сарајева, саопћено је из Института за стручно-информативно-културну дјелатност и испитивање јавног мишљења у БиХ и ЕУ државама.

Извор: МојаБиХ