Савјет министара БиХ усвојио је Информацију о реализацији закључака Предсједништва Босне и Херцеговине и дефинисаних оперативних мјера за заустављање ширења корона вируса (САРС – Цов – 2/Ковид 19), коју је предложио предсједавајући Савјета министара.

Генерални секретаријат Савјета министара доставиће Информацију Предсједништву БиХ.

У информацији су наведене активности, одлуке које је Савјет министара донио у периоду од  17.03.2020. године до данас, на сузбијању  ширења вируса Covid -19.

Закључци Предсједништва БиХ су реализовани, а успостваљена је и интензивна комуникација са међународним финансијских институцијама

Подсјећамо, Савјет министара БиХ је и прије Закључка Предсједништва одржао 2. ванредну сједницу 5.3.2020.  године, на којој је примио на знање Информацију о предузетим мјерама у Босни и Херцеговини у вези  са спречавањем појаве и сузбијањем ширења заразне болести новим корона вирусом (Covid – 19).  Савјет министара је на 4. ванредној сједници одржаној 15.03.2020. донио Одлуку о прописивању додатних услова за улазак странаца у Босну и Херцеговину.

У Добоју је 14.3.2020. одржан састанак у вези са појавом вируса корона предсједавајућег Савјета министара, предсједника Владе Републике Српске и премијера Федерације БиХ на којем је донесена одлука да сви грађани који из иностранства долазе у БиХ иду у изолацију у трајању од 14 дана, као и да ће одлука ступити на снагу 16. марта. Договорено је да се успоставе два штаба који ће се бавити здравственим и привредним аспектом и који ће креирати мјере и препоруке ентитетским  владама и Савјету министара да савладају ове потешкоће

Савјет министара свакодневно разматра све потребне мјере из своје надлежности у борби против ширења вируса Covid – 19, те ће активности бити настављене.

Савјет министара БиХ, на приједлог предсједавајућег, усвојио је Информацију о активностима које је потребно реализовати за приступање Босне и Херцеговине Заједничком споразуму о јавним набавкама.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија ће потписати и упутити писмо Директорату за здравље и сигурност хране о намјери БиХ да потпише Заједнички споразум о јавним набавкама, који је иницирала Европска комисија.

Сврха механизма овог заједничког споразума  је да се омогући праведнији приступ хитно потребним мјерама медицинске заштите, укључујући балансиране цијене за земље кориснице/учеснице Споразума.

Задужено је Министарство спољних послова да испита могућност провођења посебне процедуре ратификације овог споразума, како би се убрзала његова примјена.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о заједничкој листи виталних производа утврђеној од стране CEFTAСекретаријата у вези са олакшавањем промета усљед кризе узроковане вирусом корона.

Министарство спољне трговине и економских односа  заједничку листу доставиће свим надлежним институцијама у БиХ за ову област.

Ова листа, између осталог, укључујује месо и месне прерађевине, млијеко и млијечне производе, поврће, воће.

Листа основних производа важних за становништво биће третирана кроз тзв. зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства комуникација и транспорта, усвојио је заједнички приједлог који је усвојио Заједнички секретаријат Транспортне заједнице  и Секретаријат CEFTA-е у циљу олакшавања транспорта и трговине основне робе са западним Балканом. 

Циљ овог документаје да се олакша трговина и транспорт робе бавећи се само оним додатним мјерама предострожности које су подузете или се требају подузети како би се спријечило ширење пандемије Covid-19.

Заједничким мјерама жели се унаприједити комуникација, успоствити „зелени“ приоритетни коридор за западни Балкан, максимално повећати кориштење друмске мреже, те пажња усмјерити на заједничке граничне прелазе.

Министарство спољне трговине и економских односа и Министарство комуникација и транспорта редовно ће извјештавати Савјет министара  о реализацији мјера из заједничког приједлога.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности, донио је Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о привременом затварању граничних прелаза у ваздушном саобраћају за промет путника у Босни и Херцеговини. Одлука ће се примјењивати до 30.4.2020. до 24:00 сати.

На овај начин забрањује се слијетање на аеродроме и полијетање са аеродрома у Босни и Херцеговини свим ваздухопловима који врше превоз путника у међународном ваздушном саобраћају, ради заштите од уношења и ширења заразних болести на територији Босне и Херцеговине. Изузетак су, између осталих, хуманитарни летови, хитан медицински превоз, превоз у циљу трагања и спасавања, те превоз  поште и робе, као и технички летови без искрцавања путника и принудна слијетања.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности,  донио је Одлуку о тражењу међународне помоћи за заштиту и спашавање.

Овом одлуком Савјет министара Босна и Херцеговина тражи међународну помоћ за заштиту и спашавање за потребе превенције, заштите, третмана обољелих и сузбијања појаве вируса САРС -КоВ2  те задужило надлежне институције, тијела и органе у Босни и Херцеговини да проведу потребне процедуре за њен прихват.

Ради се о медицинској опреми, средствима и материјалима за детекцију заражених вирусом САРС-КоВ2, заштитној опреми, средствима за дезинфекцију, привременим објектима, теренским болницама, агрегатима, као и финансијској помоћи.

Расподјелу средстава, материјалних и финансијских, извршит ће Вијеће министара БиХ на приједлог Координацијског тијела за заштиту и спашавање.

Савјет министара је усвојио Извјештај Министарства одбране о ангажовању Оружаних снага БиХ за потребе пружања помоћи цивилним органима у спречавању ширења корона вируса (Covid-19) са приједлогом мјера.

Закључено је да уступање објеката Оружаних снага у којима су смјештени припадници ОС БиХ ради мјера предострожности и заштите не треба проводити до крајње нужде и без посебне одлуке Предсједништва БиХ.

Министарство одбране ће, у складу са расположивим ресурсима одобравати средства и опрему у координацији са Координационим тијелом Савјета министара БиХ за заштиту и спашавање, а по претходној процјени овог тијела да су исцрпљене могућности и ресурси општинских, кантоналних и ентитетских

кризних штабова формираних за сузбијање утицаја и ширење корона вируса.

 Савјет министара донио је Закључак којим изражава опредјељење да се првенствено ванредне сједнице Савјета министара БиХ могу одржавати путем видео конференције, када то околности захтијевају, у времену стања природне или друге несреће на територији  Босне и Херцеговине.

Генерални секретаријат Савјета министара задужен је да обави све потребне техничке активости и осигура да Савјет министара БиХ сједнице може одржати путем видео конференције.

Мандић нови предсједавајући Координационог тијела БиХ за заштиту и спашавање

Савјет министара БиХ, на данашњој 8. ванредној сједници у Сарајеву, упознао се са Информацијом о повлачењу министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића са позиције предсједавајућег Координационог тијела БиХ за заштиту и спашавање.

Предсједавајући Савјета министара и чланови Савјета министара захвалили су се овом приликом министру Радончићу на досадашњем преданом раду на мјесту предсједавајућег Координационог тијела БиХ за заштиту и спашавање и мјерама које је предузимао у циљу ублажавања посљедица насталих пандемијом вируса корона.

До одлуке Савјета министара, функцију предсједавајућег Координационог тијела БиХ за заштиту и спашавање обављаће досадашњи замјеник предсједавајућег Координационог тијела Александар Мандић.