„Challenge“ фонд успостављен је у оквиру пројекта „Challenge to change“ – C2C који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу –SIDA Амбасаде Шведске у БиХ, а који кроз четири године проводе Сарајевска регионална развојна агенција SERDA и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска.

Други јавни позив за додјелу грант средстава из „Challenge“ фонда за иновативне пословне идеје отворен је 28.2.2018. године. Средства у укупном износу од око 3 милиона еура намијењена су микро, малим и средњим предузећима са подручја Босне и Херцеговине и Шведске, као и стартуп-има са иновативним идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

За потенцијалне кориснике из категорије стартуп-а, који су регистровани најмање 6 мјесеци, предвиђен је максимални износ гранта од 10.000 еура, док корисници из категорије микро, малих и средњих предузећа до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, могу рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 еура. Апликанти морају обезбиједити минимално властито учешће од 50% укупне вриједности предложеног пројекта. Период имплементације пројекта не може трајати дуже од 12 мјесеци.

Све предложене апликације биће оцијењене у складу са три основна критерија: иновативност пословне идеје, изводљивост и одрживост пословне идеје и друштвена корист.

Рок за подношење апликација је 10. април 2018. године, а све информације о позиву и начину аплицирања можете пронаћи овдје.

Половином фебруара уручени су цертификати представницима 28 предузећа која су испунила услове првог јавног позива за додјелу грант средстава из „Challenge to change“ пројекта. За реализацију ових пројеката из „Challenge“ фонда издвојено је 570.000 ЕУР, док је укупна вриједност предложених пројеката око 2 милиона ЕУР. Реализацијом ових пројеката предвиђено је 96 нових радних мјеста.