Босанска школа и асоцијација Манчестер (Bosnian School and Society Manchester-BSSM) је обиљежила 20. година од оснивања босанскохерцеговачке допунске школе и 25.годишњицу геноцида у Сребреници. Скуп је организован онлајн, путем Зоом апликације. Више од петнаест учесника се обратило уживо или путем видео снимка, а просјечно је око 70 особа пратило овај догађај.

Бх. допунска школа Манчестер је након вишегодишњег дјеловања додала и назив асоцијације те од тада активно ушествује у догађајима које организује Ремемберинг Сребреница. У оквиру програма, координатор школе Садија Муминовић је представила рад и активности школе. Гости/учесници у програму су били из различитих поља дјеловања који су својим обраћањем увеличали и додатно обогатили овај догађај. Овом приликом гостима се обратио и Његова екселенција Вања Филиповић, амбасадор Босне и Херцеговине у Уједињеном Краљевству који се захвалио тиму школе на вођењу и истрајности школе и асоцијације што захтијева доста труда. Скупу се обратио и МП Афзал Кхан, који је истакао значај постојања школе, али и лекцију коју је научио због рата у БиХ. Џени Патерсон из Градске управе Манчестра је навела да је Босанска школа једна од првих која је регистрована, од постојеће 153  школе у Манчестру у пољу допунског образовања. Такође је истакла да је BSSM међу првима показала спремност за сарадњу у заједници као и за учешће у едукацији особља за вођење школе. Скупу се обратио и господин Анес Церић менаџер БХ УК Нетворк-а који је истакао значај постојања и опстанка бх. допунске школе  у овом дијелу Енглеске.

Школа је регистрована као допунска школа и добротворна организација. Захваљујући родитељима, учитељима, дјеци, те градској управи Манчестра, БиХ амбасади и организацији БХ УК нетворк, школа је опстала све ове године и није се угасила, иако је било доста изазовних тренутака. Овај труд је препознат и додјелом различитих признања школи, попут годишње награде градске управе за најбољег учитеља и ученика, те бронзану и сребрену награду која је додјељена као одличном примјеру повезивања међу школама и културама. Школа је нарочито поносна наградом Краљице Елизабете ИИ за волонтерски рад школе, нарочито за активности око организације догађаја којима се обиљежавала годишњица геноцида у Сребреници.

Онлајн програм одржан овог мјесеца је одлично прихваћен у локалној заједници у Манчестру. Велики број заинтересованих је доставило своје обраћање путем видео снимка који због ограничености с временом, нажалост, нису могли сви бити приказани, али ће накнадно бити објављени на фејзбук страници школе. Посебно је било запажено и дирљиво обраћање наставника, родитеља, ученика ове школе који су сада одрасли људи и врло интегрисани чланови локалне заједнице. Нарочито је остало запажено обраћање бивше ученице Набиле Чохажић која је споменула да је наставила радити као помоћни учитељ-волонтер у школи и  већ своју   дјецу  навикава и доводи у школу иако су мали, али то све по  методу њене драге учитељице Азре Марошевић.

Организатор програма се посебно захваљује свима онима који су својим радом и учешћем допринијели да се овај програм овако успјешно реализује.

Преузето: BH UK Network