Уочи Међународног дана матерњег језика, који се 21. фебруара широм планете обиљежава с циљем промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности, а проглашен је од стране UNESCO-а, у склопу бх. допунске школе у просторијама Босанске куће одржана је презентација на тему босански језик.

Увод у програм и кратки осврт на босански језик и Међународни дан језика уприличио је господин Елдин Башић. Објаснио је значај матерњег језика те развој босанског језика кроз вијекове. Навео је и показао многе доказе о постојању босанског језика кроз један веома дуги период попут повеље Кулина бана и Хумачке плоче.

Дјеца су имала прилику саслушати и научити да се Кулинова повеља сматра родним листом босанске државности. Из њеног садржаја јасно се може уочити чињеница да је Босна већ у 12. вијеку имала уређену државу и институцију сувереног владара.

Генерална скупштина UNESCO-а прогласила је 1999. године Дан матерњег језика, као сјећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали зато што њихов матерњи језик није проглашен за званични. Према процјенама, готово свакодневно у свијету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. вијека одумријети више од половине, чак и до 90 одсто.

Учитељица Азра је указала на чињеницу да се код нас у БиХ језик, нажалост, сматра једним од главних политичких питања, а уз то и да коришћење босанског језика код многих изазива страх и предрасуде. Управо због тога, већ неколико задњих година у бх. допунској школи Бирмингхам, редовно се одржавају презентације о значају матерњег језика како би их навели на размишљање о домовини и језику њихових родитеља. Основни циљ јесте да на један интересантан начин кроз радове и пјесме подстакнемо ученике бх. допунске школе у Бирмингхаму да се укључе у истраживање бх. блага и повијести босанског језика, те да матерњи језик сачувамо од заборава.