Била је то ноћ бх. интелектуалаца, ноћ Босне и Херцеговине у Штутгарту, када су се на једном мјесту окупили млади и успјешни Босанци и Херцеговци које је “открио”, повезао и јавности презентирао уредник и водитељ, сада већ култне емисије “У туђој авлији”, Осман Џихо.

Осман Џихо заједно са његовим сарадницима иза себе има 450 емисија, које су емитоване у протеклих девет година у програму Хајат плус ТВ. Откривао је Џихо младе и успјешне људе из БиХ широм Европе, али и свијета.

Сваке године у октобру он покуша да барем један дио оних који су били гости у његовој емисији доведе у Стутгарт, да направи једну култну и културну вечер, и свих ових година је то и успијевао.
Овај пут су представљени и признања су додијељена Нихаду Табаку за допринос улагању и инвестирању у БиХ, Мариу Пехару за допринос у спорту и развоју футсала у Њемачкој, Едину Салихоџићу и Суаду Ферхатбеговићу за допринос и развој у домену пореског и правног савјетовања и услуга, Дамиру и Асмиру Хусејдићу за најбољи ресторан са бх. јелима у Њемачкој…

Признање је добио и Адван Беговић за допринос и развој саобраћајно техничког домена, Шимо Ешић за развој дјечије књижевности, Алмир Гегић за иновације у некретнинама.

Међу онима који су добили признање налази се и докторица Амира Мезетовић за допринос и развој медицинских услуга, Борислав Тадић за допринос телекомуникацијских услуга, Драган Стојковић Босанац као музичка легенда, Амна Мухамедовић за најбољи остварени успјех у хисторији Правног факултета у Сарајеву, Рамиз Оперта као пријатељ пројекта.

Посебну пажњу присутних изазвао је излазак на бину и говор некадашњег успјешног политичара Богића Богоћевића, за говорницом и кратким обраћањем били су сви горе наведени и сви су похвалили емисију  “У туђој авлији” и сви се сложили у једном – без обзира на њихове успјехе у Европи и свијету, њихова матична домовина остаје земља из које су дошли, а то је БиХ.

Многи су изјавили како сви заједно својим успјесима вани требају помоћи БиХ онолико колико могу, а да би најсретнији били да су све ове успјехе које су постигли, постигли и остварили у земљи њихова поријекла.

Најинтересантнији је био долазак познатог регионалног хармоникаша Драгана Стојковића Босанца, који је те вечери засигурно био најтраженији за разговор, контакт, руковање, упознавање и сликање. Емисија Османа Џихе наставит ће и даље да постоји, да се емитује, да се кроз њу упознају најуспјешнији млади људи који се нису одрекли БиХ, али БиХ њих очигледно јесте.
За говорницом је био и изузетно успјешни боксер из Швајцарске, поријеклом из БиХ, свјетски првак у тешкој категорији Енвер Шљивар, који је дошао са супругом Џени и тетком Емиром.

Генерални конзул БиХ у Штутгарту Беган Мухић такођер је поздравио присутне, те похвалио емисију „У туђој авлији“. Гост је био, али се и бираним ријечима обратио и Јосип Јуратовић, политичар и члан њемачког Бундестага.

Босанац је након официјелног дијела програма засвирао на његовој хармоници и направио атмосферу за памћење. Након тога услиједила су заједничка дружења, међусобна упознавања, а све то уз ћевапе, домаће колаче, кахву и пиће.

Пише: Бато Шишић/ Бхдинфодеск

Преузето: Моја БиХ