Утоку је реализација пројекта Хуманитарног удружена Нова Нада из Норвешке под називом „Раме уз Раме“ који се реализује са дјецом која имају успрен развој говора.

Пројекат се реализује у просторијама ЗУ Плава Поликлиника Тузла уз помоћ логопеда Ивоне Драгутиновић и координаторице Нурдине Мустафић, уз велику помоћ и подршку особља ове поликлинике.

Пројекат се реализује кроз групнне радионице и индивидуалне третмане, а цјелокупан рад је прилагођен дјеци.

Радионице се одржавају два пута седмично у трајању од по два сата. Теме које се обрађују на радионицама су у складу са узрастом дјеце. Дјеца су укључена у извођење радионица у складу са својим могућностима и способностима.

Циљ у реализацији пројекта је пружити стручну помоћ дјеци са успореним развојем говора да превладају проблем. Током три мјесеца извршена је опсервација, детекција, те дијагностика дјеце са говорно-језичким поремећајима.

Дјеца која су присуствовала прегледу су била различитог узраста, као и дијагнозе. Узрасна разлика се кретала од друге до деведете године.

– Родитељи су активни судионици наших вјежби, као равноправни партнери са дјецом и логопедом, а дате су им и смјернице за рад код куће. На тај начин желимо избјећи било какве недоумице везано за даљи рад код куће, рекла је логопед Ивона Драгутиновић.

– Пројекат „Раме уз Раме“ траје шест мјесеци, на сваку радионицу долазе нам нова дјеца са својим проблемима а која се нису укључила на почетку реализације пројекта, казала је координаторица пројекта Нурдина Мустафић. Овом приликом позвала је да дјеца
са проблемима у говору дођу у ЗУ Плава Поликлинику Тузла за вријеме одржавања радионица (субота и недјеља од 10,00 до 12,00 сати) или нас контактирате на телефон 035/393-111, саопштено је из ХО „Нова Нада“ Норвешка.

 

Преузето: Моја БиХ