Кенан Арнаутовић је неурохирург свјетског гласа чији је завидни професионални пут почео у Сарајеву, а наставио се у САД-у. За Клиx.ба говорио је, између осталог, о свом професионалном путу, здравственом систему и вакцини против коронавируса.

Кенан Арнаутовић је завршио Медицински факултет у Сарајеву и специјализацију из неурохирургије, чији је дио провео и у Хановеру. Пред крај рата одлази у САД гдје наставља специјализацију на Универзитету Aркaнсaс fор Мedиcaл Сcиeнceс, а у Мемфису постаје шеф Баптист института за неуролошке науке.

Редовни је професор неурохирургије на Медицинском факултету Универзитета у Тенесију. Такођер, директор је Интернационалног програма Америчке асоцијације неурохирурга, као и потпредсједник Свјетског удружења неурохирурга. Аутор је три књиге и 130 радова. Коаутор је неколико водећих неурохируршких часописа међу којима су World Neurosurgery i Operative Neurosurgery.

На самом почетку разговора Арнаутовић се осврнуо на своје почетке и појаснио како за успјех увијек треба више фактора.

“За мој успјех у неурохируршкој професији најзаслужнија је врло озбиљна неурохируршка едукација и пракса у САД-у, у којој сам научио врхунске неурохируршке технике, али и тамошњи медицински систем, с обзиром на то да су европски и амерички здравствени системи доста различти. Наравно, искуства која сам стекао за вријеме прве неурохируршке специјализације у Босни такођер су помогла”, казао је.

Стручњаци свјетског гласа љекари могу постати радећи и у БиХ. Кључ је, како каже Арнаутовић, постојање доброг специјализантског програма у матичној организацији, а затим и додатна едукација барем 6-12, чак и 24 мјесеца у референтном свјетском центру. Младе, добро едуковане стручњаке морате ‘бацати у ватру’ рано. Морају имати прилику, али и одговорност да постигну добре резултате у лијечењу и третману пацијената”.

Арнаутовић истиче да љекари из дијаспоре често помажу здравству у БиХ те наглашава да је поносан што је пет неурохирурга из Сарајева, један из Зенице и један из Мостара у неколико протеклих година провело по два мјесеца на едукацији у његовој клиници, и нада се да ће многи од њих постати бољи хирурзи и од њега, јер је то и једини циљ сваке едукације.

“У БиХ сам урадио петнаестак неурохируршких и спиналних операција потпуно бесплатно, а уз то обезбјдио импланте за те операције у вриједности од неколико стотина хиљада долара”, казао је.

Арнаутовић се присјетио идеје а потом и оснивања БХАААС-а с колегама из струке, али и другима прије непуних петнаест година. “Данас као обичан члан и бивши предсједник поносно гледам на организацију која је у протеклих петнаестак година постала једна од најцјењенијих научних организација у дијаспори. Уз то неурохируршка секција је једна од најактивнијих унутар БХАААС-а, првенствено трудом доцента др. Ибрахима Омерхоџића.

На крају разговора осврнули смо се и на вакцинацију против коронавируса коју је недавно обавио.
“Имао сам у 24 сата осјећај благе температуре, али нисам имао стварну температуру. Тај осјећај је нестао након 24 сата. Вакцина се изгледа веома добро толерише и нисам видио никакве озбиљне компликације до сада. Такођe, сматрам да би се сви или бар већина људи требали вакцинисати. Ако се вакцинише око 70 посто човјечанства, имат ћемо колективни имунитет и вирус ће нестати, односно бит ће елиминисан”, истакао је.

Арнаутовић каже да се нада да ће вакцина ускоро бити доступна и у БиХ, истичући како је процес вакцинације цијелог друштва релативно дуг и траје најмање шест мјесеци.

Извор: Klix.ba