Ово је прича о још једном успјешном Босанцу који је свој бизнис успјешно развио у њемачком граду Келну. Ријеч је о Аднану Фејзовићу, аутомеханичару који се одлучио почети бавити склапањем, поправцима и продајом тренутно веома актуелних електричних мотора.

Аднан је од 1992. године у Њемачкој, гдје је дошао из родне Вогошће.Како нам је рекао, радио је све и свашта, било је успона и падова, а бизнис с електричним моторима је коначно оно што га је подобро уздигло како пословно, тако и приватно. Електрични мотори постали су хит у Њемачкој, а могу се пунити било гдје гдје постоји нормална електрична утичница, пише Експанзија.цом.

– С овим бизнисом започео сам прошле године у октобру и посао је јако добро кренуо. Ја сам први и једини у Келну, Диселдорфу и Франкфурту који се бави продајом ове врсте мотора. Имају два модела, један је са једним, а други са два сједала. Могу достићи брзину до 70 километара на сат, а с напуњеном батеријом могу да пријеђу до 75 километара. Након тога, батерија се мора пунити око четири сата. Ово су екомотори, који чувају околиш и зрак. Цијена једног мотора се креће око 2.000 еура. Они се производе у Хонг Конгу, а ја по њих идем у Амстердам. Из Амстердама их пребацујем у Келн и онда их ја ту састављам и оспособљавам за продају, односну за безбједну вожњу. Ја сам одувијек био заљубљеник у моторе, а овај посао ми је дошао као поклон с неба – рекао је Фејзовић.

На питање да ли наши људи у Њемачкој купују или имају интересе за ову врсту мотора, Аднан је одговорио: – Како да не. Баш прије пар дана, један наш човјек купио је три таква мотора. Седмично продам око шест мотора, а мјесечно се дешава да их продам од 20 до 25 комада.

Аднан је испричао и једну анегдоту у вези с овим електричним моторима.  Прије неколико дана, када сам се овим мотором возио кроз град, примијетио сам да ме прати полиција. У једном моменту су упалили њихову ротацију и показали ми знак да се зауставим. Одмах ми је прошло кроз главу да нисам направио неки прекршај, али колико сам знао, нисам. Прилази мени полицајац са смијешком, загледа мотор и најљубазније ме замолио, ако могу да му га накратко уступим , да би се мало провозао. Тај исти полицајац је након неколико дана дошао до моје радње и купио тај електрични мотор.

Током посјете новинара, код Аднана се затекао и познати сарајевски и бх. гитариста Кемал Кемо Суљагић, који је, такођер, дошао да пазари мотор који је тренутно велики хит у Њемачкој.

Преузето: Слободна Босна