Представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Сектор за исељеништво су кроз свој рад и сарадњу са стручњацима босанскохерцеговачког поријекла у исељеништву имали прилику упознати се са Азром Тановић, младом стручњакињом из области водног инжењеринга и водозаштите, која је магистрирала у Бостону и стекла титулу инжењера грађевинарства и заштите животне средине, са ужом концентрацијом у инжењерингу заштите животне средине и водних ресурса.

Из Мостара у Сједињене Америчке Државе Азрини родитељи отишли су током рата, гдје се Азра 1995. године родила. Током разговора са Азром примјетили смо да иако је рођена у Неw Yорку потпуно течно говори босански језик. Наша саговорница каже да је на томе захвална својим родитељима, ненама и дедама, који су инсистирали да у кући она и брат између себе комуницирају на свом језику. Како би што боље научили језик свог поријекла Азрини родитељи су брату и њој куповали сликовнице и књиге на босанском језику. Азрини родитељи настојали су да сваке године шаљу своју дјецу у БиХ  како би посјетили своје најмилије, али и показали својој дјеци бх. културу и традицију.

Када смо је питали како је дошла на идеју да се жели бавити водама, Азра нам је одговорила да је инспирише иновативност коју та струка носи са собом, те да је вода нова нафта, а да је Босна и Херцеговина рангирана на седмо мјесто најбогатијих држава по питању вода у Европи. Такођер, Азра је нагласила да јој струка посебно привлачна била ради одређеног елемента друштвене правде која се у њој подразумијева, јер често иако је то врло профитабилан сектор, највише су закинуте баш оне групе које су већ у великом ризику, јер се баш преко њихових леђа ломе политике водних питања и водног управљања.

И док многи млади напуштају земљу рођења како би на Западу пронашли посао и изградили егзистенцију, неки у њој стварају пословне шансе, а једна од њих је и наша саговорница Азра.  „Када ми се пружила прилика да неко вријеме проведем у Мостару и стекнем радно искуство из подручја којег сам студирала, одлучила сам искористити ту шансу и остати у Босни и Херцеговини“.

Азра је иначе током магистарског студија на Tufts University у Бостону, обавила праксу у Агенцији за водно подручје за Јадранско море у Мостару. Након стеченог звања магистра и обављене праксе, Тановић је била укључена у неколико међународних ангажмана у БиХ из области водозаштите и управљања водама.

Разлог због којег је изабрала бити у Босни и Херцеговини јесте тај што сматра да са својим знањем и радом може да допринесе промјенама набоље, као и да стекне искуство које можда у Њујорку не би могла имати с обзиром да је тамо систем када је у питању водозаштита доста уређен и да, дакле, пружа пуно мање изазова младим стручњацима. Босна и Херцеговина нуди изазове који су за Азру јако интересантни јер сматра да кроз савладавање изазова много тога се научи, стога би ова млада инжењерка највише вољела да остане и настави да ради у Босни и Херцеговини.