У организацији Свјетског савеза дијаспоре БиХ (ССД БиХ), у суботу 7. јула 2018. године у згради Парламентарне скупштине БиХ у Великој сали на првом спрату одржаће се IX Конгрес Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине, под називом ”Босна и Херцеговина је (и) наша домовина”.

Прије отварања Конгреса бит ће уприличене изјаве за медије са почетком у 9:30 сати, испред Велике сале на првом спрату, а које ће дати:

– Семиха Боровац, министрица за људска права и избјеглице БиХ,

– Хасан Шеховић, пресједник ССД БиХ,

– Харис Халиловић, потпредсједник ССД БиХ,

– Хамдија Малић, члан Главног одбора ССД БиХ,

– Тамара Смајловић, члан Главног одбора ССД БиХ.

У раду Конгреса ће учествовати делегати чланица ССД БиХ, као и представници јавног и културног живота дијаспоре из Босне и Херцеговине. Планирано је да Конгресу присуствују представници државних институција БиХ, акредитирани страни амбасадори у БиХ и представници невладиних организација.

Програмом IX Конгреса Свјетског савеза дијаспоре БиХ предвиђено је одржавање округлих столова на теме:

– Улога дијаспоре у економском развоју БиХ и

– Очување идентитета, културе и језика грађана БиХ у дијаспори.

Делегати Конгреса ће бирати ново руководство Свјетског савеза дијаспоре БиХ (предсједника и два потпредсједника ССД БиХ, секретара, Главни и Надзорни одбор ССД БиХ).

Прије одржавања Конгреса планиран је сусрет представника Свјетског савеза дијаспоре БиХ са члановима Предсједништва БиХ, као и пријем у Парламентарној скупштини БиХ, те Министарству за људска права и избјеглице БиХ, Министарству цивилних послова БиХ и Министарству вањских послова БиХ.

Генерални покровитељ Конгреса је госп. Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине.

Програм