Пројекат запошљавања младих (YEP) се имплементира од стране њемачке компаније GOPA mbH, кроз представништво у БиХ уз подршку Владе Швицарске путем Амбасаде Швицарске у БиХ од 2008. године. Једна од кључних компоненти пројекта је подршка предузетништву, која подразумијева конкретну подршку оснивању предузећа и креирању нових радних мјеста, укључујући и посебну подршку за пословне подухвате из домена социјалног предузетништва.

Пројекат запошљавања младих (YEP) је током 2018. године успоставио YEP инкубатор пословних идеја у 32 локалне заједнице, а у сарадњи са локалним властима.

Преко 1.200 потенцијалних и постојећих предузетника аплицирало је са пословним идејама за YЕП инкубатор пословних идеја, преко 600 пословних идеја је развијено док је преко 300 пословних планова израђено и презентовано. Укупно 150 пословних планова је одобрено за финансирање, а закључно са седмим мјесецом 2019. године преко 100 предузетника је примило финансијску подршку односно покренуло или унаприједило властити бизнис.

Пројекат запошљавања младих (YEP) у оквиру своје подршке покретању или унапређивању пословних подухвата кроз Програм подршке у пословању/ YEP Инкубатор пословних идеја осим финансијске нуди и менторску подршку.

Организација и-платформа је препознала важност учествовања у овом пројекту те се у наредном периоду очекује потписивање меморандума о сарадњи са Пројектом за запошљавање младих (YEP). Сваког следећег петка, почевши од 01.08.2019., биће представљена новооснована стартуп предузећа и њихове пословне идеје са циљем проналаска ментора у Швицарској дијаспори, могућности за извоз и отварање швицарског тржишта.

Више информација о Пројекту запошљавања младих доступно је на www.yep.ba.

Преузето: i-platform.ch