Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у циљу унапрјеђења сарадње са дијаспором, организује конференцију под називом „Значај дијаспоре за Босну и Херцеговину“, која ће се одржати 13. и 14. јуна 2018. године у хотелу Холидеј у Сарајеву.

Конференција је организовна у оквиру пројекта Дијаспора за развој, који је пројекат Владе Швицарске и Министарства за људска права и избјеглице, у партнерству са UNDP и ИОМ у БиХ.

Циљ конференције је да се истакне важност исељеништва и пружи могућност отварања тема којим ће се указати на улогу исељеништва у друштвено-политичком животу у Босни и Херцеговини, као и на проблеме с којима се исељеништво суочава у Босни и Херцеговини.

На конференцији ће учествовати више од 30 представника организација исељеништва Босне и Херцеговине и  успјешни појединци из 15 земаља, представници амбасада у Босни и Херцеговини, међународних организација, институција на државном и ентитетском нивоу, јединица локалне самоуправе и невладиних организација.

Конференцију ће отворити Семиха Боровац, министрица за људска права и избјеглице БиХ и Мирјана Пауновић, предсједница Уније БиХ удружења у Републици Италији.

Присутнима ће се такођер уводним ријечима обратити: Сезин Синаноглу, резидентна координаторица УН-а и представница UNDP-а у БиХ, Barbara Datwyler Scheuer, директорица за сарадњу/замјеница шефице мисије у Амбасади Швицарске у БиХ и Peter Van der Auweraert, представник IOM у БиХ и Суб-регионални координатор за Западни Балкан.

У првом дијелу конференције презентират ће се резултати истраживања – мапирање дијаспоре и успјешни примјери преноса знања и инвестирања дијаспоре у Босну и Херцеговину, као и искуства и добре праксе сарадње са дијаспором на локалном нивоу.

У другом дијелу услиједит ће презентације и разговор на тему учешћа дијаспоре у креирању јавних политика у Босни и Херцеговини и њиховом учешћу у развоју Босне и Херцеговине инвестирањем и пријеносом знања.

Конференцију ће водити Аднан Рондић.

Пренос Конференције уживо можете пратити на Интерактивном порталу за дијаспору из БиХ у сриједу 13.6.2018. године са почетком у 10:00 часова.

Позивамо Вас да пратите Конференцију и да се и ви активно укључите и поставите питање путем портала.

Програм