ИЗВОР: МојаБиХ, www.mojabihoslobodjenje.ba

У вријеме одржавања манифестације “Дани дијаспоре” Општине Живинице, основано је Удружење грађана Босне и Херцеговине са подручја Општине Живинице у дијаспори – “Мост Живинице”.

Оснивачка скупштина удружења Мост Живинице којом је предсједавао начелник Самир Камењаковић, на инцијативу грађана који живе ван граница БиХ, одржана је 26.12.2018. године, у просторијама Општине Живинице. Скупштини, на којој је донијета одлука о оснивању удружења, статут удружења, одлука о именовању органа управљања удружењем, те одлучено о самом називу удружења, осим начелника и његових сарадника присуствовали су и представници дијаспоре из Словеније, Аустрије, Њемачке, Швицарске, Америке, Аустралије и других земаља у којима тренутно живе грађани БиХ са подручја општине Живинице.

Циљ Удружења је да пружи могућност повезивања и међусобне сарадње свим грађанима са подручја Општине Живинице који живе широм свијета, као и јачање њихових веза са завичајем и домовином.

Удружење је од дана оснивања отворено за све грађане који желе бити чланови истог, било да живе у БиХ, или ван ње. Овим путем позивамо све заинтересоване који желе да буду чланови Удружења “Мост Живинице” да се јаве на е-мејл: dijaspora@opcinazivinice.ba или лично у згради Општине Живинице у Канцеларији за мањине и дијаспору.

Ово Удружење је нестраначка, невладина, непрофитна, неполитичка, али интересна организација грађана БиХ, посебно оних са подручја Општине Живинице.

– Ми полако слажемо коцкице када је у питању однос наших грађана са грађанима ван државе БиХ, ван Живиница. Жеља људи који су дошли да посјете Дане дијаспоре и који су већ двије године с нама у контакту, је да формирамо удружење “Мост Живинице”. Дакле, Мост као синоним спајања и повезивања између грађана Живиница који живе у Живиницама и грађане Живиница и БиХ који живе ван државе. Удружење је непрофитна, неполитичка, невладина организација која има за циљ да учврсти везе између дијаспоре и Општине Живинице у сваком сегменту те ријечи. У културном, у спортском, у привредном, те у сваком другом смислу. Оно што је најважније је да подржимо дио културе као дио идентитета наших грађана који живе изван БиХ. С обзиром да ми имамо Савјет дијаспоре, имамо Канцеларију за дијаспору и мањине прву у Федерацији БиХ, те да одржавамо Дане дијаспоре, ово је веома битна ствар која је заокружила нашу комплетну причу. То нам је, засита, дало нови инпут и нове погледе на начин и врсту сарадње са људима из дијаспоре. Са нама су били људи из Америке, Њемачке, Аустрије, Аустралије, као и из свих дијелова свијета, те слободно можемо казати да су Живинице ових дана центар свијета. Ово удружење је то поново и показало. Ја овом приликом желим позвати све грађане Општине Живинице који живе у Живиницама, као и оне који живе изван Живиница, диљем свијета, да се учлане у ово удружење које ће јачати нас, нашу политику и државу БиХ, рекао је начелник Живиница Самир Камењаковић.

– Изузетно сам сретан што смо у оквиру манифестације “Дани дијаспоре” оснивањем удружења “Мост Живинице” повукли још једну, дебљу црту у позитивној причи када је у питању однос и сарадња Општине Живинице са њених и свих грађанима БиХ који живе изван граница наше домовине. “Мост Живинице” је основан с циљем да се увежемо у свијету, да сазнамо једни за друге, да комуницирамо, сарађујемо, размјењујемо идеје и постигнемо бољу сарадњу са нашим завичајем, нашом општином и домовином.

Удружење Мост Живинице је отворено удружење за све оне који желе да сарађују са нама који смо са подручја Општине Живинице. Сви заинтересовани се у Удружење могу укључити путем Уреда за дијаспору, те путем званичих страница Општине Живинице, путем друштвеним мрежа и слично. Позивам све Живиничане и њихове пријатеље у свијету да нам се јаве, да нам изнесу своје идеје, да буду дио нас, јер, само заједно и организовано можемо урадити више за себе, своју домовину, свој завичај и свој град, каже Харис Халиловић, предсједник Удружења “Мост Живинице”.