У петак, 13.4.2018. године у 13:30х у INTERA Технолошком Парку започео је hackathon који се организује кроз активност D4STARTUPS  у оквиру пројекта „Дијаспора за развој (D4D) који је пројект Владе Швицарске и Министарства за људска права и избјеглице БиХ, у партнерству са UNDP БиХ иIOM БиХ.

„Изузетно нам је драго да данас овдје у Мостару видимо велики број младих људи који ће имати прилику да уз подршку ментора из дијаспоре раде на креирању иновативних софтверских рјешења за привреднике у Босни и Херцеговини. Оно што издваја овај догађај од других и оно што је заиста важно за одрживу будућност земље је баш рад с реномираним људима подријетлом из Босне и Херцеговине, менторима из дијаспоре, који ће пренијети своје најновије праксе, искуства и глобалне трендове на младе професионалце у Босни и Херцеговини“, рекла је у изјави за медије госпођа Мерима Авдагић, представница Развојног програма Уједињених нација у БиХ (UNDP) и водитељица пројекта Дијаспора за развој.

Више од 30 младих људи из свих дијелова Босне и Херцеговине окупило се на hackathon на којем ће се развијати софтверска рјешења за стварне проблеме с којима се сусрећу локална подузећа из пољопривреде, туризма и металног сектора. Hackathon су пригодним говорима отворили господин Ведран Шимуновић, извршни директор ИНТЕРА ТП-а, госпођа  Ана Јуди Галић, шефица одсијека у Министарству за људска права и избјеглице БиХ, госпођа Мерима Авдагић, менаџерица пројекта Дијаспора за развој, те госпођа Мелиха Гекић Лерић, водитељица пословног инкубатора ИНТЕРА ТП-а. У сљедећих 48 сати по два тима ће радити на развијању рјешења за проблеме које су преставили подузећа Феал, Ласта Травел, Мљекара Пађени, Нобел Kорпоратион и Залмо.

„Живимо у 21. вјеку и покушавамо ријешити низ трошкова које данас правимо како би наши гости добили квалитетнију, бољу и правовременију информацију. Код нас се ради, дакле, о једном производу који има поливалентне могућности и значај. Тражимо квалитетну апликацију коју ће наши гости моћи користити и слиједити за вријеме боравка у регији.“, рекао је господин Златко Папац, директор подузећа Ласта Травел.

Сви тимови на располагању као менторе имају врхунске ИТ стручњаке који су своје искуство стјецали на домаћем и страном тржишту.  У недјељу, 15.4.2018. године сви ће тимови своја рјешења презентирати пред стручном комисијом састављеном од представника подузећа која су представила проблеме након чега ће се изабрати најбоља рјешења.

„Ово је ситуација у којој ће сви укључени имати јасне користи. Укључена подузећа ће добити рјешења за проблеме које су презентовали, а стартупи знања и вјештине која ће им пренијети ментори из дијаспоре. Пет најбољих ће уз помоћ ментора наставити радити на својим рјешењима те освојити 8.000,00 УСД након што подузећа добију задовољавајућа рјешења.“, објаснила је госпођа Мелиха Гекић Лерић у свом обраћању медијима.

Овим Hackathon млади људи имају додатну прилику уз помоћ искусних ИТ стручњака унаприједити своје вјештине, а притом и направити прве кораке у свијет подузетништва.

„Значај hackathonа за нас младе је чињеница да радимо у стварном свијету и на стварним проблемима тестирамо, прије свега, сами себе, а уједно развијамо неке од наших производа као студенти и помажемо другима што је на крају корист за све нас.“, рекао је господин Фарис Сефарагић, судионик hackathonа.