Министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Севлид Хуртић учествовао је 20. априла у Бечу на Скупштини Привредне уније дијаспоре Босне и Херцеговине.

У свом обраћању, Хуртић је изразио задовољство радом Привредне уније дијаспоре, а прије свега због креирања мреже бх. привредника у свијету кроз платформу за размјену информација, услуга и учешћа у заједничким пројектима.

Иначе, прва Скупштина је одржана у Марибору у Словенији, уз присуство привредника из неколико земаља, када је договорена и сарадња 80 бх. компанија из дијаспоре.

Између осталог, министар Хуртић је подсјетио је да је Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине у оквиру својих надлежности за дијаспору, у Политици о сарадњи са исељеништвом коју је Вијеће министара БиХ усвојило 2017. године, предвидјело одређене мјере с циљем подршке инвестирању дијаспоре. То су прије свега активности на јачању капацитета јединица локалне самоуправе/општина којима се додјељују грант средства за сарадњу са исељеништвом.

– Често ћете чути да је дијаспора наш један од највећих или највећи потенцијал. Сложићу се са оваквим тврдњама, јер сам се увјерио да заиста постоји огроман потенцијал наше дијаспоре и у привреди, култури, спорту, науци, образовању – казао је у свом обраћању министар Хуртић, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.