НВО “Нови пут” из Мостара једна је од десет организација добитница ове награде, уручене на догађају у Краљевској палачи у Штокхолму Шведска краљица Силвиа је на челу Закладе “Дијете10” (Чајлд10), као и “Спаси дјецу”, чији је циљ зауставити трговину дјецом, с нагласком на спрјечавању, заштити и процесуирању починитеља и елиминирању потражње. Желе потакнути и укључити све актере у друштву на јачање националне свијести те међународну координацију и сурадњу у овом подручју, приступом који се темељи на правима дјетета. Заједно с локалним организацијама и другим водећим стручњацима развијају и заговарају снажна и одржива рјешења за заустављање трговине дјецом и сексуалне експоатације.

На овогодишњој додјели у глобалном обраћању навели су “да су сви добитници предани стручњаци у борби против трговине људима и сексуалне експлоатације дјеце у Европи”.

Добитнике чини група од десет организација, од 90 номинираних из 27 различитих земаља, који заједно имају више од 100 година искуства у овом подручју.

– Изнимно смо поносни што смо одабрали ове организације и радујемо се што ћемо подржати њихов храбар и учинковит рад, каже Јацоб Флäрдх, главни тајник Чајлд10.

Мостарска организација међу десет добитника награда / Фејсбук

У образложењу додјељене награде мостарској невладиној организацији “Нови пут”, Абиди Пехлић и Алми Муратовић -Кајтаз, стоји:

“Нови пут имплементирани су програми за борбу против трговине људима за едукацију и превенцију међу категоријама осјетљивим на трговину људима, с посебним нагласком на спрјечавање трговине људима ради сексуалне експлоатације, присилне молитве, дјечјих бракова и криминала. Они одржавају обуке и семинаре за представнике различитих организација и опћој јавности, проводе кампање за подизање свијести у друштву и медијима.

¨Нови пут¨ води и линију за помоћ и савјетовање за жртве свих облика савременог ропства. ”

Осим мостарског “Новог пута”, добитници су биле и организације и удруђења из Њемачке, Аустрије, Норвешке, Румуњске, Италије, Низоземске, Србије, Шведске, Латвије и Албаније.

Аутор текста је Миралем Первизовић. Његов професионални рад почео је 1977. године када се запослио на Радио Бањој Луци гдје је радио до почетка рата, а био је дугогодишњи стални сарадник бањалучких новина ГЛАС до 1992. Од 1993. води новине Асyл Тимес у Шведској, гдје окупља угледне дописнике из цијелог свијета. И као главни уредник у двије године издаје 52 броја. Истовремено, тих ратних година и касније, сарађивао је са Ослобођењем, Свијетом и БиХ Ексклусивом. Од 1996. ради као главни и одговорни уредник на Бх. Радио Малмö -у.

Преузето: МојаБиХ