Име др. Махира Хаџића нашло се међу именима најпознатијих свјетских математичара и физичара, добитника награде “Адамс”.

Универзитет у Кембриџу прогласио је бх. математичара Махира Хаџића за добитника једне од најпрестижнијих свјетских награда за врхунска достигнућа у математичким наукама. Хаџић је награду “Адамс” (The Adams Prize) добио за своју област парцијалних диференцијалних једначина. За О канал је објаснио о чему се тачно ради.

– Најкраћи опис мојих истраживачких интереса су примјена теоријских ригорозних математичких метода у рјешавању проблема који су мотивисани физиком. У задњих пар година, ја сам мотивисан доста проблемима из астрофизике. Типичан примјер су, рецимо, динамика звијезда или галаксија, како се понашају. Типично питање које је једноставно објаснити било коме јесте да опишемо колапс једне звијезде услијед гравитационих сила. То је врло једноставно питање али има компликоване одговоре. Дио мог истраживачког рада везан је за таква питања. Језик ригорозне математике којим можемо описати такве феномене је језик тзв. парцијалних диференцијалних једначина. То је моја ужа област, појаснио је Хаџић.

Награда “Адамс” му је велико признање и подстрек. Али, признање не само њему већ и широј заједници математичара који раде у истој области.

– Јер ова област којом се бавим биљежи константан тренд раста у посљедњој деценији у Великој Британији. Истраживачки рад је прилично свеобухватна дјелатност која подразумијева сараднике из читавог свијета, семинаре, конференције које су у принципу међународног карактера. Бити Босанац је дио те приче. Поносан сам што сам Босанац и што сам дио те истраживачке заједнице, поручио је.

Преузето: МојаБиХ