А репрезентативка Босне и Херцеговине, Лидја Кулиш родом из Крешева, прије неколико дана постала је фудбалерка АЦ Милана. Лидија је у редове Милана стигла из шкотског Глазгова, а претходно је седам година играла у њемачкој лиги за Турбине Потсдам.

На почетку разговора за портал Репрезентација.ба казала је како је дошло до трансфера у Глазгов прошле сезоне, а онда и шта је утицало да каријеру настави у Милану. “То је било једно ново искуство за мене јер сам већ седам година играла у Њемачкој. И хтјела сам неку промјену. Тренера из Глазгова познавала сам од раније тако да чим сам добила понуду одмах сам пристала. Знала сам да је Скот Бат фантастичан тренер и да могу од њега пуно научити, а и клуб је играо Лигу првака тако да је то био још један разлог зашто сам тамо отишла. Што се тиче Милана, од малена навијам за тај велики клуб и одувијек сам хтјела да одем у Италију и да играм и живим тамо. До прије неколико година лига и опћенито женски ногомет у Италији није био баш на тако великом нивоу. Задње двије године Фудбалски савез Италије баш пуно улаже, а такођер и сви велики мушки клубови имају женске тимове тако да је лига баш постала атрактивна и јака.

У овом љетном прелазном року доста је добрих и познатих играчица прешло да игра за Милан, Јувентус, Рому и Интер тако да ће бити занимљива и узбудљива сезона. Поред Италије ја сам имала још понуде из Њемачке и Енглеске, али сам се на крају одлучила за Милан, који је конактирао мог менаџера и трансфер је реализован”, истиче Кулиш.

Репрезентативка Босне и Херцеговине је у својој каријери играла у БиХ, Њемачкој, Шведској и Шкотској. Сматра да је њемачка лига најзахтјевнија, а открива нам да је њен бивши клуб дневно знао тренирати и по четири пута.

“Дефинитвно могу да кажем да је Њемачка лига најзахтјевнија. Само ћу рећи примјер колико се тренира у Њемачкој, а колико у другим лигама. Лиге широм Еуропе почињу у септембру. Припреме у Њемачкој у свим клубовима крећу почетком јула и то су тренинзи два пута на дан, док поједини клубови тренирају и по три пута на дан. У мом бившем клубу Турбине Потсдам знали смо имати и по четири тренинга на дан и плус утакмице за викенд. Тако да мислим да тај податак све говори колико је лига физички захтјевна. Што се тиче Италије и Шпаније, припреме крећу тек почетком аугуста. Када се упореди наша лига и примјера ради лига Њемачке, разлика је изузетно велика. Као прво у квалитети, па у условима јер тамо играчице играју професионално и живе од тога. Док код нас све то иде веома споро”, каже наша А репрезентативка.

Лидија је годинама једна од кључних играчица наше сениорске репрезентације. “Сматрам да увијек може боље. Како ја индивидуално тако и цијели тим. Можда прошле квалификације за Свјетско првенство нисмо одиграли онако како смо планирали, али пред нама су нове квалификације за Еуропско првенство и требамо научити и анализирати шта смо то погрешно радили и шта можемо у овим квалификацијама поправити. Идемо правим путем и надам се да ћемо још напредовати”, говори нам нова играчица Милана и додаје:

“Наш тим има пуно потенцијала и доста је ту младих и талентираних играчица које уз нас старије и искусније могу да уче и напредују. Мислим да нам такав спој може донијети јако пуно за будућност и уз прави однос, рад, дисциплину те преданост можемо сигурно очекивати да се ускоро квалификујемо на једно велико такмичење.”

Двадесешестогодишња Лидија каже да су у њеној породици сви “луди” за фудбалом и да је управо то било пресудно да и она као мала почне са тренинзима. “Ја сам бас као мала почела да играм фудбал. Имала сам пет или шест година. У мојој породици сви осим маме играју фудбал, тако да сам уз брата и тату одмах почела да пратим и играм. Управо је то било пресудно. Моја млађа сестра игра, тако да смо баш сви луди за фудбалом. Пошто долазим из малог мјеста (Крешево), није било женског клуба и увијек сам тренирала и играла са дјечацима на турнирима. По завршетку основе школе прешла сам у СФК 2000 Сарајево. Ту сам играла четири године и завршила средњу школу. Након тога сам отишла у Њемачку у Турбине Потсдам и са 17 година потписала свој први професионални уговор.”

Њен нови клуб Милан је прошле сезоне имао дебитантски наступ у женској Серији А и освојио одлично треће мјесто. Сада су на позицију тренера довели легендарног Мауриција Ганца. Циљеви за наредну сезону су дупла круна и пласман у Лигу првака.

“Па како је то била прва сезона за клуб добар резултат су направили. Чак су већи дио сезоне били први и побједили су директне конкуренте Јувентус и Фиорентину али на крају је ипак пресудило искуство ова два клуба тако да је Јувентус други пут заредом постао првак, а Фиорентина завршила на другом мјесту и квалификовала се за Лигу првака. Сада је дошао нови тренер Маурицио Ганц и већ на првом састанку видјела сам како има велико ногометно знање и да је велики професионалац и мотиватор. Играо је за Милан и још друге велике клубове и сигурно са својим знањем те искуством може да уради велике ствари у овом клубу. Вјерујем да ћемо уз њега напредовати и научити много тога. Клуб има велике амбиције и наш циљ је да освојимо лигу и Куп те наравно да остваримо учешће у Лиги првака”, рекла је Кулиш.

Занимљиво да су у сезони 2019 / 2020 за мушки и женски тим Милана потписали Раде Крунић те Лидија Кулиш. Раде је А репрезентивац БиХ, док је Лидија дугогодишњи члан женске сениорске селекције БиХ. “Мислим да је то огромна ствар за БиХ то што смо Раде Крунић и ја чланови гиганта као што је АЦ Милан. Како за нас приватно и за нашу каријеру тако и за нашу земљу. Милан један од највећих клубова на свијету и ја мислим да је сан сваког играча и играчице да наступа за овај клуб. Босна и Херцеговина треба да је поносна да има своја два репрезентативца у овом великом клубу. То показује да наша земља има јако добре играче и играчице и да је трудом, вољом, залагањем и уз мало среће све могуће”, казала је за крај разговора Лидија.

Разговарао: Мухамед Лепирица

Преузето: Репрезентација.ба