Извор: Клиx.ба,  19. октобра 2018. године,  пише: М. Н.

Двадесеттрогодишња Леила Агић, поријеклом из БиХ, на локалним изборима одржаним у Белгији изабрана је за одборницу Општинског вијећа Моленбеека у Бриселу. Освојила је 663 гласа као кандидаткиња Социјалистичке партије, што је било довољно да уђе у вијеће.

Како је рекла за наш портал, у политику је ушла са 16 година јер је увијек била осјетљива на неправде.

“Мислим да би млади требали бити заинтересовани и укључени у политику како би се могли чути њихови гласови и да не би и даље други одлучивали за њих. Уколико не гласају, не могу се ни жалити. Млади људи могу да направе промјену, ја сам живи доказ”, рекла је Агић.

Један од главних приоритета њене странке, у којој је предсједница младих, јесте побољшати стандард у образовању и омогућити бесплатно школовање.

“Приступ пристојном стамбеном простору такође је дио наше борбе јер у Моленбееку и уопште Бриселу, цијене најма су превисоке, а неки људи искориштавају ту прилику за изнајмљивање објеката у врло лошем стању. Моленбеек је једна од општина са највише младих у Белгији тако да су млади приоритет нашег програма”, истакла је Агић.

Њена породица је преселила у Белгију 1993. године бјежећи од ратних страхота и остали су ту. Леила је рођена Белгијанка. Са 16 година је радила са бившом кандидаткињом за предсједницу Француске Сеголене Роyал, а тренутно завршава магистарски на Политичким наукама Универзитета у Бриселу. Иако је рођена ту, редовно прати политичку ситуацију у БиХ.

“У БиХ требају да престану подјеле на етничке ентитете. Требала би да се води политика за све у држави, за све Босанце и Херцеговце, гдје сви становници живе заједно под истим условима”, казала је.

На питање да ли би се, попут неколико других политичара који су били кандидати на Општим изборима у БиХ, вратила у БиХ и окушала на некој од функција, казала је да остаје у Белгији, али да ће увијек да подржава младе политичаре СДП-а.

“Рођена сам у Белгији, овдје сам одрасла и укључила се у политику, али увијек ћу бити ту да подржим младу генерацију СДП-а као што су Лана Прлић и Ирфан Ченгић у које искрено вјерујем за бољу будућност БиХ”, закључила је Агић.

У кампањи за изборе помагали су јој људи поријеклом из БиХ и били су врло ангажовани, како на улицама Брисела, тако и на друштвеним мрежама. Агић ће бити једна од најмлађих одборница ове бриселске општине.